Unioniştii vor să colecteze 1 milion de semnături pentru unirea Republicii Moldova cu România

Unioniştii vor să colecteze 1 milion de semnături pentru unirea Republicii Moldova cu România

Foto Daniel Păun DFM Photography

Alianţa pentru Centenar, reprezentată de organizaţiile unioniste, a lansat o campanie pentru colectarea unui milion de semnături în favoarea unirii Republicii Moldova cu România. Până pe 1 septembrie, cetăţenii Republici Moldova şi ai României, inclusiv cei din diasporă, pot semna pentru unire. Semnăturile vor fi adunate pentru a demonstra că cetăţenii Republici Moldova şi României îşi doresc unirea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Luni, 14 mai, la o conferinţă de presă la IPN, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Unirea – ODIP”, Vlad Bileţchi, a spus că o petiţie va fi întocmită în baza semnăturilor pentru a cere Parlamentului de la Chişinău să iniţieze un referendum consultativ pentru unirea celor două state româneşti. Şi Parlamentului de la Bucureşti i se va cere să organizeze un referendum pentru unire şi pentru modificarea Constituţiei României în sensul introducerii obiectivului strategic „unirea” pentru anii următori.

Coordonatorul „Unirea – ODIP”, Mihai Soltan, a menţionat că în municipiul Chişinău au fost instalate două corturi pentru colectarea semnăturilor, unul lângă Poşta Centrală, altul la Piaţa Dokuceaev. În luna august echipe mobile vor merge prin localităţile ţării pentru a colecta semnături. Totodată el a spus că doritorii pot semna pentru unire la sediul asociaţiei. Liste pentru a colecta semnături în favoarea unirii, vor fi transmise asociaţiilor de moldoveni şi de români din diasporă.

Liderul platformei unioniste „Acţiunea 2012”, George Simion, a declarat că, în România, la Cluj, deja a fost instalat un cort. Iar în curând corturi vor fi amenajate în fiecare judeţ din România. La fel, voluntarii vor merge prin localităţile româneşti să strângă semnături. 

Potrivit lui George Simion, moldovenii şi românii, atât din ţară, cât şi din diasporă, pot vota pentru unire şi prin intermediul platformei electronice semnez.eu. 

„Este un proces benefic pentru cauza noastră – unirea. Scopul nostru este să nu mai avem graniţe la Prut”, a notat George Simion.

Preşedintele Blocului Unităţii Naţionale, Ion Leaşcenco, a afirmat că adunarea semnăturilor este un exerciţiu democratic foarte important, care a mobilizat multă lume. „Este important să ne mobilizăm fiecare. Republica Moldova şi România sunt ultimele două state despărţite”, a spus Ion Leaşcenco.

În România, campania de colectare a semnăturilor a fost lansată sâmbătă, 12 mai, la Iaşi.

citeste totul despre: