Un proiect strategic: Fondul de cooperare şi coeziune mass-media România-Republica Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Am lansat ”Fondul de cooperare şi coeziune mass-media România-Republica Moldova”, proiect strategic de finanţare a presei independente şi de calitate de peste Prut.

Într-un context dominat de propagandă rusească agresivă şi dezinformare la care sunt supuşi cetăţenii R.Moldova, presa independentă de limbă română are o misiune extrem de importantă. Pandemia de coronavirus a accentuat problemele structurale cu care aceasta se confrunta deja: cvasi-monopolul forţelor pro-ruse asupra audiovizualului, accesul îngreunat la finanţări, lipsa de acces la publicitate, intimidări din partea puterii. 

Scopul proiectului ”Fondul de cooperare şi coeziune mass-media România – R. Moldova este cel de a susţine mass-media independentă şi de calitate din R. Moldova pentru a facilita crearea spaţiului informaţional comun, pentru a contracara propagana rusească şi a creşte prezenţa mediatică românească dincolo de Prut.

În momentul de faţă în proporţie de 90% din televiziunile cu acoperire naţională din Republica Moldova sunt controlate politic de oligarhi şi forţe pro-ruse. Aceste resurse media sunt folosite pentru manipularea opiniei publice, inclusiv în tentativa de a discredita România, Uniunea Europeană şi valorile sale fundamentale: democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale. Manipularea mediatică are efecte negative chiar asupra direcţiei europene a Republicii Moldova.

Scopul general al acestui Fond este consolidarea unui sector mass-media sustenabil şi sănătos, capabil să-şi îndeplinească rolul în susţinerea democraţiei, a statului de drept şi a drepturilor fundamentale în Republica Moldova.

Obiective:

1. Crearea spaţiului informaţional comun România – Republica Moldova;

2. Combaterea ştirilor false despre România şi Uniunea Europeană în Republica Moldova, precum şi viceversa, combaterea ştirilor false despre R. Moldova în România şi Uniunea Europeană;

3. Profesionalizarea jurnaliştilor atât din România, cât şi din Republica Moldova;

4. Susţinerea jurnalismului de investigaţie în Republica Moldova;

5. Creşterea cooperării şi transferului de expertiză între jurnaliştii din România şi Republica Moldova.

Fondul de Cooperare Mass-media România - R. Moldova propune două instrumente financiare: (1) „Consolidarea mass-media” (destinat trusturilor de presă, agenţiilor de ştiri, televiziunilor şi alte instituţii media cu experienţă dovedită de minim 3 ani) şi (2) „Jurnalistul independent” (destinat iniţiativelor jurnalistice bazate pe idei inovatoare şi metode noi de utilizare a tehnologiilor moderne în mass-media, precum şi investigaţiilor jurnalistice). El ar urma să funcţioneze în cadrul RoAid (Agenţia română de cooperare internaţională pentru dezvoltare) sau al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova.

Proiectul integral poate fi accesat aici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite