Un olandez riscă detenţie pe viaţă în Republica Moldova, după ce a exploatat sexual doi copii din Cahul

Un olandez riscă detenţie pe viaţă în Republica Moldova, după ce a exploatat sexual doi copii din Cahul

Un cetăţean al Olandei, în vârstă de 60 de ani, riscă detenţie pe viaţă în Republica Moldova după ce a abuzat sexual doi copii din raionul Cahul, în anii 2015-2018. Acum, bărbatul este deţinut în arest preventiv, în aşteptarea sentinţei. Potrivit legii, ispăşirea pedepsei de către acesta ar urma să aibă loc în custodia autorităţilor din Moldova.

Procurorii îl învinuiesc pe cetăţeanul olandez de exploatarea sexuală a doi băieţi, care la comiterea faptei aveau vârste cuprinse între 5 şi 10 ani şi care provin dintr-o familie cu patru copii. 

Familia era într-o situaţie financiară grea, aşa cum a contractat un împrumut bancar, ca să poată cumpăra casa în care se mutase la acea vreme. Învinuitul a făcut cunoştinţă cu familia când o vizitase în contextul în care aceasta avea nevoie de ajutor financiar, astfel încât să împrumute bani pe care să-i întoarcă fără procente şi să poată închide împrumutul de la bancă. Deşi nu i-a ajutat, în schimb, a promis că se va interesa cine din Olanda ar putea să-i ajute la reparaţia casei cumpărate.
 
De asemenea, acesta o plătea pe mama copiilor cu 200 lei pentru menaj în casa în care locuia, de două ori pe săptămână, iar pe copii îi ducea la distracţie. Aşa cum relaţia a devenit una de încredere, familia i-a permis copilului să rămână la învinuit peste noapte, care i-a alocat şi o cameră separată. 

Investigaţia însă a demonstrat că învinuitul dormea cu copilul cu vârsta de 5 ani, în camera sa, în acelaşi pat, făceau baie împreună şi era supus abuzului sexual. Fratele copilului, care avea vârsta de 10 ani, de asemenea a fost supus abuzului, însă ocazional. Copiii nu înţelegeau că învinuitul nu ar fi avut voie să facă faptele incriminate sau că ar fi fost în afara legii, aşa cum acesta i-a ajutat familia şi i-a dus la distracţii.
 
Aşa cum termenul de şedere în Moldova al învinuitul expirase, acesta a fost expulzat din ţară, după care a revenit într-o localitate apropiată raionului Cahul – în judeţul Galaţi, România – unde îi invita în ospeţie pe mamă şi cei doi copii. 

Mai mult decât atât, acesta a insistat şi a obţinut o procură, care să-i permită să circule cu copilul în afara ţării. Notarul, însă, a sesizat autorităţile locale, care au avizat familia şi anterior despre acest pericol, în mod repetat, dar au fost asigurate că învinuitul este de bună-credinţă. Finalmente, primăria satului a convocat o comisie pentru cercetarea situaţiei şi a cerut anularea procurii. În acest context, învinuitul a plecat în Georgia, de unde însă, la solicitarea procurorilor, a fost extrădat autorităţilor de la Chişinău şi acum se află în arest preventiv, în aşteptarea sentinţei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: