Un judecător de la Floreşti îl acuză pe premierul Vlad Filat că loveşte în Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul în exerciţiu Vlad Filat. Foto: Adevărul
Premierul în exerciţiu Vlad Filat. Foto: Adevărul

Magistratul Sergiu Caraman de la Judecătoria raionului Floreşti a adresat Consiliului Superior al Magistraturii o scrisoare prin care bate alarma după ce, în februarie, mass media a difuzat interceptările telefonice în care premierul în exerciţiu Vlad Filat i-ar da indicaţii  şefului suspendat de la Fisc, Nicolae Vicol.

Judecătorul se referă la următoarea discuţie:

Vlad Filat: Şi conturile? De ce i-aţi deblocat conturile?

Nicolae vicol: Pentru că a depus cerere în judecată.

Vlad Filat: Şi ce dacă a depus cerere în judecată?

Nicolae Vicol: Acum am întreprins măsuri să blocăm din nou conturile, al doilea act e de nouă milioane.

Magistratul susţine că prim-ministrul subminează independenţa judecătorilor. „Exponentul puterii executive, în persoana premierului, consideră o hotărâre judecătorească drept irelevantă exclamând «şi ce dacă a depus cerere în judecată» şi «mâine să-mi raportezi că i-ai blocat conturile»“, constată Sergiu Caraman.

„Prin această expresie, Executivul nu doar că nu-şi exercită sarcina de a asigura independenţa judecătorilor, ci o subminează. Mă întreb cât de imparţială şi independentă pare a fi puterea judecătorească atunci când însuşi premierul dă indicaţii ca, indiferent de decizia unui magistrat, problema să fie soluţionată aşa cum vrea el“, mai scrie magistratul.

În context, Sergiu Caraman se întreabă dacă „recenta excludere din Legea privind statutul judecătorului (imunitatea – n.r.) a avut ca scop crearea unui mecanism simplu pentru înlăturarea în caz de necesitate a unor judecători incomozi“.

În concluzie, el cere Consiliului Superior al Magistraturii să expedieze în adresa Parlamentului şi Guvernului o cerere prin care „să se abţină de la declaraţii şi fapte ce lovesc în independenţa judecătorilor“, şi să întreprindă acţiuni prin care să le garanteze independenţa şi imparţialitatea.

La mijlocul lunii februarie, după ce au fost publicate interceptările telefonice, premierul Vlad Filat, a refuzat să spună dacă a purtat astfel de discuţii cu Nicolae Vicol. „Nici nu am ascultat această mizerie şi nici nu am de gând să o fac. Dau indicaţii, dar la baza acestora sunt analize“, a declarat atunci Vlad Filat.

La rândul său, Nichifor Corochii, preşedintele CSM, susţine că, împreună cu colegii săi, a examinat adresarea şi, în rezultat, a fost adoptată controversata declaraţie adresată jurnaliştilor.

 „Această adresare se înscrie perfect în acea declaraţie. Judecătorul a pus anumite semne de întrebare. Nu are de unde să ştie dacă la telefon au vorbit  chiar premierul şi şefulul Fiscului. Până la urmă e o presupusă discuţie dintre cei doi“, spune Nichifor Corochii.

Săptămâna trecută, membrii CSM, cu excepţia ministrului Justiţiei, Oleg Efrim, au adoptat o declaraţie prin care acuză jurnaliştii că ar fi pornit o campanie de denigrare a judecătorilor. Asta după ce presa a dezvăluit că unii dintre ei au averi de milioane nedeclarate, trecute pe numele soţiilor şi soacrelor, au diplome de studii false, sunt în vizorul Securităţii sau sunt favorizaţi de bănci.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite