Un judecător din Drochia, trimis în judecată pentru fapte de corupţie

Un judecător din Drochia,
trimis în judecată pentru fapte de corupţie

FOTO Arhivă

Un magistrat din Drochia, reţinut acum o lună de către oamenii legii, a fost trimis în judecată, fiind învinuit de corupere pasivă. Urmărirea penală pe acest caz a fost pornită de procurorul general în baza plângerii depuse de o cetăţeancă a Republicii Moldova, stabilită cu traiul în Italia, care a reclamat acţiunile coruptibile ale magistratului, transmite IPN, cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale.

Potrivit oamenilor legii, totul ar fi început în anul 2010, în aprilie, atunci când judecătorul i-a acordat femeii o consultaţie în ordine privată, referitoare la căile şi modul de revendicare în instanţă a dreptului de proprietate asupra bunului imobil, care constituia obiectul unui litigiu dintre ea şi concubinul său. Magistratul i-a spus că o va ajuta să-şi recupereze casa şi va aranja lucrurile astfel încât dosarul civil să-i fie repartizat lui. Tot atunci, judecătorul a pretins şi a primit de la femeie 200 de euro, bani pe care acesta i-ar solicitat pentru consultaţie.
 
Ulterior, magistratul i-a comunicat că pentru suma de 6200 de euro va examina cazul şi va adopta o hotărâre în favoarea femeii. Aceasta a transferat din Italia pe numele magistratului suma de bani, pe care judecătorul a ridicat-o şi a primit-o de la o instituţie bancară.
 
În luna noiembrie a anului 2014, după examinarea litigiului, judecătorul a emis hotărârea prin care a dispus recunoaşterea după femeie a dreptului de proprietate asupra a 75,26% din valoarea imobilului. Magistratul însă nu s-a expus şi asupra sechestrului care era aplicat asupra imobilului din litigiu. Acesta a motivat că banii transmişi nu au fost suficienţi pentru soluţionarea pozitivă a cazului şi a pretins de la femeie încă o mie de euro.
 
În aceiaşi zi, Procuratura Anticorupţie a purces la efectuarea măsurilor speciale de investigaţie. Totodată, a fost probată şi înregistrată convorbirea în care judecătorul confirma faptul primirii sumelor estorcate.
 
În prezent, magistratul are interdicţia de a părăsi localitatea. Dacă va fi recunoscut culpabil, el riscă până la 15 ani închisoare, amendă de până la 200 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate de cel mult 15 ani.
 
În ultimii trei ani, procurorii anticorupţie au documentat acţiunile coruptibile ale unsprezece magistraţi din ţară. Procurorii i-au deferit justiţiei pe opt dintre aceştia, doi dintre ei fiind deja condamnaţi.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: