Un grup de experţi solicită moratoriu la privatizarea întreprinderilor de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Un grup de experţi, activişti civici, solicită autorităţilor să instituie, cel puţin până la următoarele alegeri parlamentare, moratoriu la privatizarea întreprinderilor de stat. Potrivit lor, apelul vine în contextul „iniţiativei de privatizare a întreprinderii de stat „Metalferos”, dar şi luând în considerare concesionarea, privatizarea şi administrarea frauduloasă şi netransparentă a proprietăţii de stat în ultimele decenii”.

Activiştii mai spun că astfel de iniţiative, ca cea de a privatiza „Metalferos”, „în actuala componenţă a Parlamentului şi Guvernului, au drept scop îmbogăţirea ilicită a politicienilor şi prejudicierea intereselor statului şi ale cetăţenilor”.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Ştefan Gligor, expert în politici publice, a menţionat că „iniţiativa lui Igor Dodon de a înstrăina o întreprindere strategică pentru economia naţională, precum „Metalferos”, are drept scop acoperirea fraudelor anterioare şi transformarea monopolului de stat în unul privat”. 

„Această întreprindere a aservit pe parcursul deceniilor drept sursă de venit ilegal pentru politicienii corupţi, oligarhi. Întreprinderea poate fi înstrăinată doar după efectuarea unui audit internaţional independent, evaluarea obiectivă a activelor întreprinderii şi atragerea la răspundere penală a persoanelor care se fac vinovate pentru delapidarea întreprinderii”, a notat Ştefan Gligor.  

Analistul politic Victor Ciobanu a menţionat că unul dintre scopurile acestei privatizări subite este acoperirea fraudelor de la „Metalferos”. „În acest mod, Dodon încearcă să acopere aceste fraude, dat fiind, după cum a scris şi presa, de prin 2007, directorul financiar este naşul de cununie al lui Igor Dodon”, afirmă Victor Ciobanu. Analistul a făcut referire la informaţiile publicate, la investigaţii, menţionând că cifra acestor fraude ar fi de circa şapte sute de milioane de lei.


Comentatorul politic Alexei Tulbure a declarat că sunt foarte multe cazuri-tip de privatizare. Spre regret, niciunul din Republica Moldova nu a dus la dezvoltare. Or, ideea principală este că transmiţi proprietatea publică în privat pentru ca aceasta să se dezvolte, să obţină investiţii şi ca urmare să fie sporite veniturile în bugetul de stat şi să crească nivelul de viaţă al cetăţenilor, a menţionat comentatorul.

Expertul Sergiu Tofilat susţine că administrarea patrimoniului de stat trebuie efectuată în interesul cetăţenilor, nu al unui grup de politicieni cu grave probleme de integritate. Expertul a făcut referire la privatizări pe care le consideră ilegale, menţionând privatizarea complexului hotelier „Codru”, concesionarea Aeroportului Intonaţional Chişinău etc. „În primul rând trebui de efectuat un audit, un control care să constate care este valoarea fraudelor care au avut loc la aceste întreprinderi”, opinează Sergiu Tofilat.

„Ca să înţelegeţi, noi nu suntem contra privatizărilor, ba dimpotrivă privatizarea obiectelor care aparţin statului, dar sunt ineficiente şi statul nu ştie cum să le administreze, acestea trebuie privatizate. Dar doar în urma unei analize financiare, a unui audit complex. Şi toate aceste privatizări trebuie să fie făcute transparent, în favoarea cetăţenilor Republicii Moldova. Până astăzi nu există un studiu care ar demonstra oportunitatea tuturor privatizărilor care au avut loc, şi anume oportunitatea financiară – câţi bani a avut de câştigat statul”, a declarat fosta deputată Stella Jantuan.

Expertul Tudor Şoitu s-a adresat procurorului general, menţionând că faptele prezentate sunt probate. Potrivit lui, conform Codului de Penal, acestea se califică ca fiind crime organizate, comise împotriva statului de către persoane cu funcţie de demnitate publică şi care nu au termen de prescripţie.  

https://www.ipn.md/ro/se-solicita-moratoriu-la-privatizarea-intreprinderilor-de-stat-7966_1071441.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite