Ucraina nu-i blochează pe transnistreni, doar îi controlează strict

Ucraina nu-i blochează pe transnistreni, doar îi controlează
strict

Există o intensificare a controlului de frontieră pentru segmentul transnistrean

Ambasadorul Ucrainei la Chişinău a declarat că fluxul mărfurilor ruse către Transnistria nu a fost blocat de Guvernul de la Kiev, însă au fost intensificate controalele la graniţă din cauza situaţiei tensionate din regiune.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform ambasadorului Serghei Pirojkov: „Ucraina n-a interzis tranzitarea mărfurilor ruseşti pe teritoriul ei, iar afirmaţiile privind blocarea economică a Transnistriei urmăresc scopul de a denigra imaginea Ucrainei”, declaraţia fiind făcută la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN. Potrivit diplomatului ucrainean, „Ucraina n-a interzis tranzitarea mărfurilor ruseşti pe teritoriul ei, iar afirmaţiile privind blocarea economică a Transnistriei urmăresc scopul de a denigra imaginea Ucrainei”.

Ambasadorul Pirojkov a precizat că există o intensificare a controlului de frontieră pentru segmentul transnistrean, însă susţine că s-a făcut în scopul asigurării securităţii, pentru a evita pătrunderea teroriştilor în Ucraina. Cât priveşte intensificarea exerciţiilor militare în Transnistria sub pretextul de a fi gata de apărare în caz dacă vor fi atacaţi de Ucraina, Serhii Pirozhkov a declarat că nu există suport logic. „Ucraina nu va ataca niciodată Transnistria, deoarece acesta este teritoriul Republicii Moldova”, a subliniat ambasadorul.

Novorossia pe model transnistrean

În acelaşi context, ambasadorul ucrainean susţine că situaţia din Ucraina ar avea tangenţe cu conflictul din Transnistria din 1992. „Insurgenţii proruşi din Donbas fac parte din organizaţii teroriste. Chemarea lui Putin la pace arată, de fapt, că Rusia are anumite influenţe asupra teroriştilor. Ei sunt marionete în mâna ruşilor. Aceasta aminteşte despre situaţia din Transnistria din anul 1992. Noi nu dorim să ajungem la o astfel de situaţie”, a conchis Serghei Pirojkov. Acesta a mai declarat că deşi situaţia în Ucraina rămâne încordată, planul „Novorossia” al lui Putin a fost dat peste cap. Totuşi, există încă riscuri majore, în condiţiile când la frontiera cu Ucraina Rusia a dislocat un efectiv de 45 de mii de soldaţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările