Document: TVR revine în Republica Moldova doar pe cablu, nu şi în eter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Administraţia TVR negociază de mai mult timp reluarea transmisiunii în eter peste Prut
Administraţia TVR negociază de mai mult timp reluarea transmisiunii în eter peste Prut

Potrivit unui document avizat favorabil ieri de Consiliul Naţional al Audiovizualului, operatorii de cablu din stânga Prutului ar putea fi obligaţi să retransmită postul public generalist de la Bucureşti. Acelaşi lucru ar urma să se întâmplă şi cu cabliştii români, care vor trebui să retransmită Moldova 1.

Potrivit memorandumului, citat de gandul.info, pe 17 iulie 2013, au avut loc la Chişinău discuţii informale, la nivel de adjunct al ministrului Afacerilor Externe, "în vederea clarificării unor elemente de poziţie divergente cu privire la propunerile de înţelegere amiabilă avansate reciproc pentru revenirea TVR în Republica Moldova şi pentru stingerea litigiului aflat pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (cauza Societatea Română de Televiziune contra Republicii Moldova)".

Propunerea Chişinăului

În documentul citat se spune că această propunere a venit din partea Chişinăului: „Republica Moldova a avansat propunerea preluării, de către operatorii de cablu din România, a postului public Moldova 1, ca formă de blocare a unor pretenţii ale unor operatori care ar invoca precedentul revenirii SRTv în Republica Moldova”.

„Autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Chişinău au finalizat negocierile pentru retransmisia emisiunilor TVR1. Documentul va fi semnat joi, iar evenimentul va fi transmis de televiziunea română“, anunţă triumfător portalul postului public din România.

Autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Chişinău au finalizat negocierile pentru retransmisia emisiunilor TVR 1 - See more at: http://stiri.tvr.ro/emisia-tvr1-va-fi-retransmisa-in-republica-moldova_34765.html#sthash.gmAgDCcB.dpuf

Consiliul Naţional al Audiovizualului de la Bucureştui a spus că canalul Moldova 1 "poate fi inclusă în mod obligatoriu în oferta distribuitorilor de servicii din România numai în situaţia în care obligativitatea de retransmitere este stabilită printr-un acord internaţional". În prezent, în România, singura televiziune internaţională care este retransmisă în mod obligatoriu de cablişti este TV5.

Proiectul de acord a cărui negociere şi semnare se propune prin acest memorandum se intitulează "Acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea în domeniul retransmisiei serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici" şi cuprinde şapte articole.

Acord pe 10 ani

În documentul citat de gândul.info se mai spune că "părţile (România şi Republica Moldova, n.r.) garantează libertatea de recepţie şi de retransmitere pe teritoriile statelor lor a serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici, indiferent de modalitatea de transmitere sau de retransmitere, fără a impune nicio condiţie, fără licenţă sau autorizare prealabilă".

"Pe bază de reciprocitate, părţile asigură că distribuitorii care retransmit servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice includ cu titlu gratuit în ofertele lor serviciile de programe ale radiodifuzorilor publici, aşa cum sunt ele notificate autorităţilor de reglementare în domeniul programelor audiovizuale din statele părţilor şi sub rezerva deţinerii drepturilor de retransmisie a programelor difuzate pe teritoriile statelor ambelor părţi", se spune în proiectul de acord.

Potrivit documentului, acordul se încheie pe o perioadă de 10 ani şi se va prelungi în mod automat pe noi perioade de câte 10 ani, dacă niciuna dintre părţi nu va comunica, în scris, celeilalte părţi, cu cel puţin şase luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate, încetarea acordului.

Cu emisia suspendată şi licenţa vândută

Postul public de televiziune românesc şi-a încetat emisia în Republica Moldova pe 27 septembrie 2007, în urma unei decizii a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), pentru o pretinsă datorie pe care ar fi avut-o faţă de Ministerul Dezvoltării Informaţionale de atunci. Imediat, licenţele de emisie luate de la SRTv au fost acordate, în urma unui concurs, firmei off-shore Telefe M International, care ar fi fost controlată de Vlad Plahotniuc, pe atunci om de afaceri apropiat liderului comunist Vladimir Voronin. Pe frecvenţa a II-a de stat, cu o acoperire naţională de 95%, a început să fie transmis postul TV 2 Plus, deţinut de Telefe M. La vremea respectivă, experţii media afirmau că prin această schemă a fost sistat accesul la informaţiile obiective recepţionate în satele moldoveneşti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite