Întrebarea din titlu este una pusă retoric, dar arată încă o dată gafele diplomatice comise la Chişinău şi acceptate de către Ministerul de Externe din România.

Postul de televiziunea mai sus menţionat se află acum într-un amplu scandal ca urmare a difuzării la oră de maximă audienţă a unui film documentar ce prezintă Transnistria drept un legal avanpost rusesc.
Este vorba de un documentar propagandistic, în cel mai pur stil sovietic şi care calcă în picioare integritatea Republicii Moldova.
 
Presa pro-europeană din Republica Moldova a luat imediat atitudine faţă de acest lucru iar instituţiile statului s-au sesizat pentru a aplica sancţiuni.

“Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a autosesizat referitor la programul „Приднестровье: русский форпост” („Transnistria: avanpost rusesc”), difuzat de postul de televiziune TV 7, duminică, 22 decembrie, la ora 19.55. Raportul cu privire la monitorizarea detaliată va fi prezentat şi examinat în cadrul şedinţei publice a CCA din data de 26 decembrie 2013.

Totodată, luând în considerare faptul că titlul  conţine o aserţiune prin care se atentează la integritatea  Republicii Moldova, ne adresăm şi pe această cale tuturor instituţiilor abilitate să se implice în acest caz.”- comunicat remis de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova.

Ofensiva informaţională a Federaţiei Ruse împotriva R. Moldova după evenimentul de la Vilnius continuă. Duminică seara, 22 decembrie, postul NTV, prin intermediul TV7 a difuzat în R. Moldova filmul cu denumirea „Приднестровье: русский форпост” (n.r. Transnistria: Linia de apărare rusească), informează UNIMEDIA.  

Duminică seara, 22 decembrie, postul de limbă rusă NTV, deţinut de GazpromMedia, retransmis în R.Moldova de  TV7, controlat de deputatul PLDM, Chiril Lucinschi, a difuzat filmul cu denumirea „Приднестровье: русский форпост” (n.r. Transnistria: Linia de apărare rusească). Acesta vorbeşte despre „o ţară independentă”, „uimitoare”, care nu trăieşte rău deloc, care are propria poliţie şi armată. În film apare şi celebrul ucigaş de moldoveni, Dmitri Rogozin care comentează războiul de ocupaţie dus de Federaţia Rusă contra Republicii Moldova, scrie Timpul.md

Nu aş dori să duc prea departe supoziţiile cu privire la decizia Ambasadei României de la Chişinău de a folosi postul rusesc TV7 pentru a da explicaţii românilor care i-au cerut demisia. Am să îi spun doar incompetenţă pentru a nu merge mai departe. Aceeaşi incompetenţă se manifestă şi la nivelul factorilor ce decid la Bucureşti şi care nu adoptă o strategie clară cu privire la modul în care România ar trebui să se raporteze faţă de cei 500 000 de cetăţeni români din Republica Moldova, şi faţă de cei peste  3 000 000 de etnici români, majoritari în al doilea stat românesc. Scandalul în care este acum implicat postul TV7 confirmă încă odată lipsa de viziune a reprezentanţei diplomatice de la Chişinău şi care nu înţelege rolul important al unor gesturi. Ce ar putea înţelege românii din faptul că imaginea României este asociată la doar câteva zile cu un documentar îndreptat împotriva României, împotriva integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi împotriva românilor de dincolo de Nistru?