Turism la ţară pentru cei care nu vor să plece afară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldovenii care vor o vacanţă de vară alternativă cu bani puţini, diferită de cea tradiţională de la munte sau la mare şi care apreciază actualul mod de trai la ţară, pot opta pentru o destinaţie care nu se află departe de casa lor. Pe întreg teritoriul Republicii Moldova se găsesc sate în care oamenii îşi dau casa în chirie turiştilor, care pot sta oricât pentru doar câţiva dolari pe zi.

În plus, cei care obosesc să stea degeaba, pot să-şi transforme vacanţa în odihnă activă, uitând de tastatură şi computer şi dând o mână de ajutor gazdei la treburile casei sau la câmp.

În funcţie de localitatea aleasă, turiştii pot beneficia de diverse forme de relaxare pe perioada şederii lor. În satele de pe malul Nistrului şi cele care sunt situate aproape de lacuri, proprietarii spun că pun la dispoziţie caiace sau bărci pentru plimbări pe apă sau scule pentru cei ce-şi doresc să pescuiască. În alte părţi, turiştii pot alege o casă aflată în apropiere de alte puncte de atracţie cum ar fi vinăriile din ţară sau Codrii şi pădurile verzi şi dese prin care se pot plimba.

Relaxare şi odihnă activă în sate

Multe dintre aceste oferte pot fi găsite pe site-uri specializate, unul dintre acestea fiind Hai la Ţară, un proiect online care-şi propune să promoveze cât mai mult turismul local. Site-ul este unul destul de prietenos şi intuitiv. Cei care vor să se refugieze undeva la ţară au posibilitatea să selecteze direct de pe hartă raioanele Republicii Moldova şi să vadă ce oferte se găsesc în localităţile dintr-o anumită regiune. Anunţurile cu ofertele sunt însoţite de o scurtă descriere a condiţiilor şi îndeletnicirilor disponibile şi de poze cu gospodăria gazdei care-şi aşteptă oaspeţii. Cei care decid unde vor să se odihnească, pot lua direct legătura cu gazda prin intermediul reţelelor de socializare Facebook sau Twitter.

Vaci, cai, miere, raci

Astfel, la nord, de exemplu, Grigore Zubco, apicultor din satul Nimereuca, pe lângă faptul că-şi pune casa la dispoziţia oaspeţilor cu doar 20 de dolari pe noapte, poate să le arate cum se îngrijesc albinele, îi serveşte cu miere proaspătă sau cu ţuică cu miere şi nucă foarte gustoasă făcută de el personal. Bărbatul spune, totodată, că este la curent „cu o mulţime de istorii interesante” care îi va duce pe oaspeţi „în lumea tainelor seculare şi vor dezvălui frumuseţea locurilor formidabile din împrejurimi”.

Doina Zubco, probabil fiica lui, le pune oaspeţilor la dispoziţie undiţe pentru pescuit şi promite că-i învaţă tehncile de a prinde raci, îi serveşte cu lapte călduţ de vaci sau îi învaţă cum să-l mulgă singuri. Totodată, le poate organiza „excursii prin râpă până la izvoarele care curg în sat”.                                                                                

La Vadul Raşcov, raionul Şoldăneşti, Alexandra Şarpe îşi pune la dispoziţie Casa Mare veche de peste o sută de ani, în care a păstrat intacte toate obiectele tradiţionale şi autentice din interior. Multe dintre covoarele din casă sunt ţesute manual chiar de ea. Femeia îl poate învăţa lesne pe oricine „să coase roticele din lână naturală sau chiar să ţese la stative vechi”.

În centrul ţării, în satul Tarasova, raionul Rezina, turiştii se pot plimba pe uliţele satului cu căruţa sau cu „brişca veche ca pe vremuri” trasă de „căluţul în toată firea” a lui Tudor Rusu. Gazda le oferă oaspeţilor şi luntre pentru plimbări pe Nistru şi-i lasă să facă ce vor în gospodăria sa plină de animale şi păsări. Tot în această regiune, în raioanele Orhei şi Criuleni, în satele de pe malul Nistrului şi în zona Orheiului Vechi, există foarte mulţi ţărani care-şi oferă gospodăriile turiştilor. Astfel, oferta este una destul de variată, existând posibilitatea de a închiria inclusiv case muzeu. În unele localităţi, proprietarii pun la dispoziţia turiştilor şi lucruri mai puţin tradiţionale, cum ar fi masă de biliard, bazin sau saună.

„Bunica-ţi face toba”, casă în copac şi caiac cu vâsle

Şi eroina din videoclipul piesei „Bunica bate doba” a trupei Zdob şi Zdub împreună cu soţul ei îşi pune renumita Casă Mare din cântec din satul Văleni, raionul Cahul, la dispoziţia turiştilor. Aceştia pot pescui chiar în grădina bătrânilor care e chiar pe malul Prutului şi se pot plimba cu barca pe râul ce ne desparte de România. Cel mai interesant este faptul că, dacă-şi doresc şi dacă stau mai multe zile, oaspeţii buneilor îşi pot confecţiona propria tobă personalizată din materialele pe care şi le aleg ei.

O altă atracţie plăcută pentru turişti este căsuţa din lemn construită în copac la şase metri înălţime deasupra apei de către Pavel Ţăranu din Cioburciu, raionul Ştefan Vodă. Aceasta are două paturi duble şi este acoperită cu stuf şi decorată într-un stil plăcut tradiţional autentic şi este pusă la dispoziţie în orice sezon. Turiştii pot pescui în râul Nistru care curge „pe sub casă”. Ei pot, de asemenea, să se plimbe cu barca obişnuită, dar şi cea cu motor şi să se plimbe cu căruţa prin pădure. Gazda le organizează şi excursii la mănăstirea Chiţcani şi vinăria Purcari, iar ca bonus le oferă şi cursuri de împletit lozie.

Tot pe site-ul Hai la Ţară, turiştii moldoveni, dar în special cei străini pot găsi oferte pentru a alege un tur prin Transnistria, tururi culinare prin ţară şi prin vinăriile noastre, zboruri cu parapanta, călătorii cu bicicleta sau o minicro-croazieră pe Nistru culcaţi untr-un hamac de apă din care vâslesc.

În prezent, în toată Republica Moldova gospodarii de la ţară pun la dispoziţie în jur de 270 de case în 70 de localităţi. Alexei Guţava, fondatorul şi coordonatorului proiectului „Hai la ţară”

                                                                            Fotografii preluate de pe site-ul hailatara.md


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite