„Trenul durerii“, monumentul dedicat deportaţilor, va ajunge în faţa Gării Chişinău până pe 20 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monumentul în memoria basarabenilor deportaţi va ajunge la Chişinău până pe 20 iunie, spun edilii. Postamentul a fost deja clădit, iar muncitorii lucrează de zor la amenajarea scuarului din faţa Gării.

 Monumentul victimelor regimului totalitar comunist va fi instalat în faţa Gării Chişinău în luna iulie. Asta dacă lucrările de amenajare a terenului din preajmă vor fi finalizate în termen. Muncitorii au ridicat soclul pe care va fi aşezată sculptura de aproape trei metri înălţime şi renovează gardul din perimetrul scuarului. Anterior a fost instalată reţeaua de iluminat stradal, iar în curând va fi aşternut pavajul.

Încă un havuz readus la viaţă  

Potrivit şefului Direcţiei Construcţii Capitale a Primăriei Chişinău, Roman Sofroni, în spatele monumentului va fi repornit şi havuzul care nu a mai funcţionat de la sfârşitul anilor ’90. Iniţial era planificată doar curăţarea acestuia şi repornirea fântânii arteziene, dar, până la urmă, autorităţile au hotărât să-l reconstruiască din temelie. Va fi renovată şi intrarea în pasajul subteran din bulevardul Iuri Gagarin. Costul lucrărilor de amenajare a zonei, fără cheltuielile pentru havuz, sunt estimate la cinci milioane de lei.

Ajuns cu întârziere 

Lucrările de edificare a monumentului deportaţilor au început în septembrie 2011, termenele de finalizare fiind date peste cap de câteva ori, din cauza neadoptării la timp a bugetului municipal, după cum au explicat edilii. Denumită „Trenul durerii“, compoziţia reprezintă o coloană de figuri omeneşti care se transformă treptat în piese metalice şi roţi de tren. „Oamenii devin produsul maşinăriei staliniste, maşina de zombare“, explica sculptorul Iurie Platon, care a lucrat la schiţă mai bine de doi ani, ajutat de alţi trei artişti plastici.

Sculptura va avea 12 metri lungime şi o înălţime de 2,8 metri. Pentru modelul din ghips, de peste trei tone, au fost cumpărate materiale de 200.000 de lei. Monumentul din bronz, turnat la Minsk, va cântări 27 de tone şi costă 350.000 de dolari. Victimele represiunilor comuniste abia aşteaptă să fie instalat monumentul. „Noi, cei care am fost în Siberia de gheaţă, am trecut prin foame şi prin închisori de mici copii, aşteptăm de 15 ani acest moment. În fiecare an mergem la piatra comemorativă din faţa gării, însă piatra-i piatră. Acest tren-simbol va transmite prin imagini durerea pe care o purtăm în suflet“, spune  Valentina Sturza, preşedinta Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite