Transportatorii din R. Moldova confirmă pentru 23 februarie sistarea transportului regulat de pasageri

Transportatorii din R. Moldova confirmă pentru 23 februarie sistarea transportului regulat de pasageri

Transportul regulat de pasageri va fi sistat pe teritoriul Republicii Moldova în ziua de marţi, 23 februarie. Vor foi suspendate inclusiv rutele regulate raionale şi interraionale, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sistarea transportului are loc în semn de protest pentru faptul că cerinţele transportatorilor nu au fost acceptate de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA).

Astfel, potrivit APOTA, există confirmarea privind sistarea activităţii de la operatorii de transport ce au incluse în autorizaţiile lor mai mult de 1500 de unităţi de transport. Până la finele zilei de luni, 22 februarie, se preconizează să aibă confirmarea de la operatorii de transport ce dispun de peste 2.500 unităţi de transport.

Potrivit APOTA, restricţiile prevăzute de Hotărârea CNESP din 20 noiembrie 2020 pot fi respectate de către operatorii de transport, iar restricţii mai dure pot fi realizabile doar dacă autorităţile vin cu un complex de măsuri de ordin epidemiologic, economic, social şi financiar. Transportatorii susţin că sancţiunile pentru încălcarea Hotărârii de atunci urmează a fi aplicate în strictă conformitate cu prevederile Codului Contravenţional şi doar în privinţa subiecţilor care au săvârşit încălcările. Nu pot fi aplicate sancţiuni în forma unor noi restricţii, de către autorităţile care nu sunt abilitate cu funcţia de aplicare a sancţiunilor (CNESP) şi îndreptate împotriva unei ramuri a economiei naţionale.

Protestului i s-a alăturat şi Asociaţia Patronală a Profesioniştilor în Transporturi „Transportatorul” care a anunţat că va suspenda rutele regulate raionale şi interraionale pe 23 februarie 2021. Potrivit unui comunicat de presă al acestora emis presei, oprirea transportului va duce la perturbarea gravă a proceselor economice şi sociale în republică.

Totodată, având în federe că personalul din transportul public se află la prima linie de risc, Asociaţia „Transportatorul” cere vaccinarea in termen de 7 zile a tuturor conducătorilor auto din transport public. De asemenea, se cere asigurarea gratuită cu materiale de protecţie, măşti, halate, dezinfectant pentru fiecare unitate de transport, achitarea imediată din bugetul de stat a plăţilor compensatorii în valoarea salariului mediu pe economie pe lună conducătorilor auto pentru fiecare lună a pandemiei, precum şi repartizarea gratuită a motorinei, necesare pentru activitatea transportului regulat de persoane din rezerva de stat şi ajutoarele internaţionale.

Pe 15 februarie, CNESP a decis limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar şi rutier în trafic municipal, raional şi interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare. Ulterior, pe 20 februarie Comisia şi-a anulat decizia până pe 28 februarie inclusiv, perioadă în care va fi verificat nivelul de conformare a operatorilor de transport rutier la cele agreate şi de respectare a măsurilor epidemiologice de către pasageri, conducători auto, operatori de transport rutier, întreprinderi ce desfăşoară activităţi conexe transportului rutier.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările