Traian Băsescu: Federaţia Rusă nu crede în lacrimi. Republica Moldova trebuie să aibă în calcul şi scenariul unirii de nevoie cu România

Traian Băsescu: Federaţia Rusă nu crede în lacrimi. Republica Moldova 
trebuie să aibă în calcul şi scenariul unirii de nevoie cu România

Traian Băsescu a declarat că scenariul unirii fortuite cu România trebuie luat în considerare având în vedere agresiunea Rusiei şi, în prespectiva acţiunilor politice viitoare de la Chişinău şi Bucureşti FOTO: Adevărul

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, susţine că Republica Moldova trebuie să aibă în vedere şi scenariul unirii de nevoie cu România, în special în contextul regional de securitate actual.

Traian Băsescu s-a referit la pericolul pe care-l reprezintă manifestările agresive actuale ale Federaţiei Ruse.

”În opinia mea Federaţia Rusă nu va pleca din Transnistria cum nu va pleca nici din Crimeea şi nici din estul Ucrainei, cum n-a plecat nici din Georgia din Osetia şi Abhazia. Deci, reţineţi: Federaţia Rusă nu crede în lacrimi !” (...) De aceea, în opinia mea, şi având în vedere situaţia din regiune, şi este un mesaj pe care l-am spus şi ieri – Republica Moldova trebuie să aibă alternative. Lecţia Ucraina, cu reacţia dură a Moscovei în momentul în care a încercat să se îndrepte către UE şi NATO, este o lecţie de care trebuie ţinut cont şi în perspectiva acţiunilor politice viitoare (...) Este bine ca Republica Moldova să aibă şi scenariul unirii fortuite cu România, adică a unirii de nevoie. Este un scenariu care trebuie luat în considerare. O unire de bună voie necesită timp, necesită transformarea mentalităţilor, necesită educarea populaţiei legat de avantaje şi dezavantaje, dar există şi scenariul în care, pentru păstrare fibrei cetăţenilor Republicii Moldova şi pentru a nu reveni într-un sistem controlat de Moscova, să fie nevoie care Republica Moldova să avanseze rapid în baza unor decizii politice, susţinute de un referendum bine explicat, că este posibil să fie nevoie de o unire rapidă cu România pentru a se integra pe alt drum decât cel obişnuit în structurile euroatlantice. Republica Moldova este parte a sistemului occidental şi datorită faptului că a făcut parte din România” a menţionat fostul preşedinte al României.

Traian Băsescu a declarat că niciodată n-a privit Republca Moldova altfel decât ca fiind o ţară independentă, pe pricipiul acelaşi popor, aceeaşi naţiune în două state independente – România şi Republica Moldova.

”Asta nu înseamnă că această realitate a momentului trebuie să rămână neapărat aşa. Am fost întotdeauna un unionist şi am crezut şi cred că românii pot trăi într-un singur stat, iar vremurile de astăzi, riscurile la adresa securităţii pentru statele din regiune, indiferent că se numesc România, Republica Moldova, Ucraina, sunt riscuri de care trebuie ţinut cont” a mai menţionat Băsescu.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările