Tiraspolul, restanţier la drepturile omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Thomas Hammarberg, expert principal al ONU pentru Drepturile Omului în Transnistria
Thomas Hammarberg, expert principal al ONU pentru Drepturile Omului în Transnistria

Thomas Hammarberg, expertul principal al ONU pentru Drepturile Omului în Transnistria, a vizitat mai multe comunităţi din regiunea separatistă, printre care şi o şcoală cu predare în grafia latină.

Sistemul justiţiei penale trebuie revizuit, condiţiile din penitenciare - îmbunătăţite, iar violenţa în familie - combătută. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile expertului principal al ONU pentru Drepturile Omului în Transnistria, Thomas Hammarberg, care s-a aflat într-o misiune în ţara noastră, în perioada 16-25 septembrie.

„Sentinţele urmează după perioade îndelungate de detenţie, până la şi în timpul procesului de judecată, înainte ca persoana să fie găsită vinovată. De asemenea, odată înaintate acuzaţiile penale, achitările au loc foarte rar. Aparent, sentinţele îndelungate sunt aplicate chiar şi în cazurile cu impact social scăzut, cum ar fi posedarea unor cantităţi minore de marijuana", a declarat Thomas Hammarberg.

LEGE PENTRU COMBATEREA VIOLENŢEI DOMESTICE
Totodată, trimisul ONU a remarcat şi condiţiile precare din penitenciarele din stânga Nistrului. „Deţinuţii cu tuberculoză sunt ţinuţi foarte aproape unii de alţii, fapt ce sporeşte riscul ca o persoană infectată deja de TBC să contracteze o nouă formă de tuberculoză, al cărei tratament este mult mai dificil", a mai menţionat expertul. Violenţa domestică este o altă restanţă a regiunii trasnistrene, iar Thomas Hammarberg a sugerat elaborarea unui proiect de lege pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice. Reprezentanţii ONG-urilor din Moldova susţin că autorităţile de la Chişinău sunt responsabile de soarta cetăţenilor din stânga Nistrului.

„RĂSPUDEREA APARŢINE CHIŞINĂULUI“
Explicaţia „nu avem acces din cauza separatiştilor", nu-i îndreptăţeşte, afirmă Ştefan Urâtu, preşedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului. „Oamenii din raioanele din stânga Nistrului caută să se plângă autorităţilor constituţionale, dar sunt trimişi la Biroul de Reintegrare, care elaborează recomandări, nu oferă ajutor. Trebuie create «case» de justiţie, care ar putea soluţiona problemele oamenilor. Răspunderea aparţine Republicii Moldova, care trebuie să garanteze drepturile cetăţenilor moldoveni şi în stânga Nistrului", susţine.
Concluziile şi recomandările expertului vor fi prezentate într-un raport complex la finele anului, după cea de a treia misiune, care, cel mai probabil, va avea loc în luna noiembrie.

EXPERIENŢA EXPERTULUI ONU
Din 2006 până în martie 2012, Thomas Hammarberg a fost comisar al Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, iar în perioada 2002-2005 a mai deţinut funcţia de Secretar General al Centrului Internaţional Olof Palme din St ockholm. Între 1994-2002 a fost ambasador al Guvernului Suediei pentru Afaceri Umanitare.

Răspunderea aparţine Republicii Moldova, care trebuie să garanteze drepturile oamenilor şi în stânga Nistrului.
Ştefan Urâtu, președintele Comitetului Helsinki

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite