Tiraspolul instituie pedeapsă penală pentru depunerea plângerilor în instanţele internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
transnistria shutterstock

Administraţia de la Tiraspol a decis sancţionarea penală a persoanelor care vor depune plângeri cu privire la violarea drepturilor omului, adresate „instanţelor naţionale străine, inclusiv cele ale Republicii Moldova, sau internaţionale”.

Despre ce aceasta atenţionează experţii asociaţiei Promo-LEX, care precizează că aşa-numitul soviet suprem al regiunii transnistrene a votat în a doua lectură modificări la codul penal local. Astfel, persoanele care se vor plânge la instituţiile străine pe abuzurile comise de reprezentanţii structurilor de facto din stânga Nistrului riscă până la 10 ani  privaţiune de libertate, transmite IPN.

Asociaţia Promo-LEX a publicat un apel la 22 februarie 2022 prin care a solicitat factorilor de decizie, inclusiv Guvernului Republicii Moldova, Misiunii OSCE, precum şi partenerilor de dezvoltare să fie întreprinse acţiuni prompte pentru a nu admite promovarea unui „proiect de lege” care ar restrânge dreptul persoanelor aflate în regiunea transnistreană să depună plângeri şi demersuri cu privire la violarea drepturilor sale.

În pofida apelurilor şi atenţionărilor legate de neadmiterea acestui „proiect”, administraţia secesionistă l-a aprobat în lectură finală. Potrivit Promo-LEX, acest fapt demonstrează dorinţa regimului de a institui un sistem de persecutare a persoanelor care vor îndrăzni să se pronunţe asupra violărilor grave ale drepturilor omului în regiune. Acest act intră în disonanţă cu declaraţiile „oficialilor” din Tiraspol cu privire la cooperarea cu instituţiilor străine, precum şi ajutorul constant de care beneficiază.

„În contextul actual al războiului declarat de către Rusia, care asigură jurisdicţia de facto a regiunii, precum şi ieşirea acestei ţări din formatele internaţionale de respectare a drepturilor omului, instituirea unor măsuri de acest gen de către administraţia secesionistă va izola definitiv regiunea. În consecinţă, ar exista riscul unor repercusiuni fără precedent în regiune şi izolarea definitivă a regiunii”, se menţionează într-un comunicat de presă.

Promo-LEX solicită repetat Guvernului Republicii Moldova, precum şi instituţiilor partenere să continue efortul de monitorizare a situaţiei drepturilor omului şi să încurajeze victimele violărilor drepturilor omului din regiune să comunice faptele ilegale. Totodată, solicită aplicarea măsurilor de presiune care sunt la îndemână pentru a determina renunţarea la aceste măsuri radicale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite