Timofti spune „Nu“ plebiscitului. Ce cred analiștii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Timofti
Nicolae Timofti

Ideea PSD privind organizarea unui referendum pentru aderarea Moldovei tratatele de constituire a Uniunii Euroasiatice contravine vectorului european, susţine şeful statului.

Aceasta a fost replica preşedintelui Republicii Moldova Nicolae Timofti, dată social-democraţilor, după ce l-au rugat acum o lună să semneze un decret prin care să fie organizat un referendum privind aderarea ţării noastre la tratatele de constituire a Comunităţii Economice Euroasiatice, de formare a teritoriului vamal unic şi de constituire a Uniunii Vamale.

PSD a adresat solicitarea şefului statului după ce Comisia Electorală Centrală a respins această iniţiativă. Atunci CEC a constatat că circa 85% din cele peste 230.000 de semnături adunate s-au dovedit a fi false. Nu doar asta l-a făcut pe preşedinte să se expună împotriva referendumului. „Nicolae Timofti este de părere că prin inițierea unui astfel de plebiscit se urmărește blocarea proceselor de integrare europeană, destabilizarea situației politice din țară și polarizarea continuă a societății", a transmis mesajul şefului statului purtătorul său de cuvânt, Vlad Ţurcanu.

Şi deputaţii comunişti au cerut convocarea pe 13 septembrie a unei şedinţe extraordinare a Parlamentului, pentru a stabili o dată pentru referendumul de aderare a țării noastre la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

„O guvernare care a funcţionat în Moldova vreme de două cicluri parlamentare a putut să implementeze ideea de aderare la un spaţiu economic vamal unic estic, ceea ce nu s-a întâmplat. În martie 2005, toate grupurile parlamentare au convenit că Moldova trebuie să se dezvolte în baza proiectului de integrare europeană. Faptul că o grupare politică, după ce a ajuns în opoziţie din 2009, şi-a schimbat discursul, e altceva", a mai spus Vlad Ţurcan.

„Vectorul Moldovei trebuie dictat de voinţa poporului. Iată de ce vrem să aflăm părerea oamenilor. Să decidă cetăţenii care este vectorul ţării noastre. Cel mai bun barometru de opinie este anume un astfel de plebiscit", a replicat deputatul PCRM, Sergiu Sârbu.

Și părerile analiștilor sunt împărțite. „Prin răspunsul său, președintele neagă dreptul poporului de a-și expune voința prin referendum, prevăzut în Constituție. Pentru că partidele din AIE nu au un mesaj comun, aspirațiile europene se diminuiază. Până la urmă, ține de dreptul unor formațiuni să ofere oamenilor vectorul geopolitic pe care și-l doresc", este de părere Bogdan Țârdea.

„Majoritatea populaţiei are o idee foarte vagă despre acest referendum. Să nu uităm că un procentaj foarte mare din moldoveni vrea totuşi integrea în UE. Este evident că, în aceste condiții, participarea la plebiscit va fi una inconștientă", a comentat Anatol Țăranu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite