The New York Times: Rusia îşi extinde influenţa în Republica Moldova prin intermediul Bisericii Ortodoxe

The New York Times: Rusia îşi extinde influenţa în Republica Moldova prin intermediul Bisericii Ortodoxe

FOTO Brendan Hoffman for The New York Times

Rusia încearcă să-şi menţină influenţa politică într-un şir de state fragile, precum Republica Moldova, prin intermediul Bisericii Ortodoxe - scrie The New Yor Times într-un amplu material publicat marţi, 13 septembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Spre deosebire de Biserica Catolică, care are un singur lider, şi anume Papa de la Roma, ortodocşii au o mulţime de eparhii conduse de un patriah propriu.  

În fruntea erarhiei se află Biserica Ortodoxă Rusă, care acoperă nu doar Rusia, ci şi un şir de state cu o democraţie fragilă din fostul spaţiu URSS, precum Republica Moldova.
 
„Noi suntem independenţi de 25 de ani, însă biserica noastră încă este dependentă de Moscova”, se plânge fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă, cel care în 2014 a semnat Acordul de Ascociere UE-Republica Moldova. Acord ce a stârnit rezistenţă din partea Kremlinului, dar şi a Bisericii Ortodoxe din Moldova.
 
În fruntea cauzei antieuropene din Moldova s-a plasat episcopul de Bălţi, Marchel Mihăescu, numit în funcţie de Patriarhia de la Moscova.
 
Homosexualii „rup“ Moldova de „Mama Rusia“
 
Acesta a încercat să promoveze ideea că paşaportale biometrice, pe care Guvernul de la Chişinău trebuia să le aplice pentru a obţine regimul liberalizat de vize cu UE, ar fi „satanice”, deoarece conţin 13 cifre. De asemenea, episcopul s-a opus implementării legislaţiei privind nedescriminarea persoanelor gay, avertizând că aceasta va provoca furia lui Dumnezeu şi ne va rupe de „Mama Rusia”.
 
„Vocea bisericii şi vocea politicienilor ruşi, nu a tuturor, dar a marii majorităţi, este aceeaşi. Pentru mine, Rusia reprezintă un apărător al valorilor creştine”, spune episcopul oraşului Bălţi, înconjurat în oficiul său de o mulţime de icoane a foştilor şi actualilor patriarhi ruşi, dintre care un portret cu Mitropolitul Moldovei, Vladimir.
 
Episcopul susţine că: „Europa ne dă foarte mulţi bani, dar vrea prea multe să întoarcem. Noi plătim astfel cu sufletele noastre şi ne îndepărtăm de Dumnezeu. Asta nu este acceptabil”.
 
În determinarea lor a de opri Moldova din cursul ei spre UE, preoţii din Molova au făcut un pact comun cu lideri politici precum Igor Dodon, preşedintele partidului prorus din Moldova, Partidul Socialiştilor.
 
În această vară, când în centrul Chişinăului a avut loc parada activiştilor gay din Moldova, Igor Dodon, alături de activiştii săi şi mai mulţi preoţi, a ieşit în stradă pentru a contracara acţiunea gay-ilor.
 
Parada gay-lor, care a fost susţinută şi de câţiva ambasadori europeni acreditaţi la Chişinău, a mers doar câteva blocuri, căci ulterior au fost întâmpinaţi de grupul protestatar care era înarmat cu pancarde şi aruncat cu ouă în ei, scrie The New York Times.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: