Teoria moldovenistă revine la Chişinău. Dodon pregăteşte un tratat de istorie a Moldovei în 3 volume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon şi Sergiu Nazaria promovează moldovenismul
Igor Dodon şi Sergiu Nazaria promovează moldovenismul

În timp ce, la Chişinău, partidele pro-europene nu reuşesc să învestească guvernul, având voturile necesare pentru acest lucru, socialiştii lucrează intens pe un alt front - cel al identităţii naţionale. Igor Dodon anunţă lansarea unui amplu proiect moldovenist în cadrul controversatei campanii „Iubesc Moldova”.

O lucrare ştiinţifică „Istoria Moldovei” în trei volume, precum şi o carte pentru elevi şi liceeni sunt planurile socialiştilor pentru următorul an şi jumătate. Potrivit unui comunicat de presă al PSRM, proiectul academic prevede elaborarea unui studiu la Istoria Moldovei în trei volume: Evul Mediu, perioada modernă şi contemporană. În acelaşi timp, pentru popularizarea disciplinei în rândul elevilor şi liceenilor, „istoricii şi experţii vor elabora, folosind un limbaj accesibil şi pe înţelesul fiecăruia, o carte specială de lectură la istoria Moldovei”. Aceasta ar urma să fie distribuită gratis în toate instituţiile de învăţămînt din ţară.

Socialistul Dodon îşi argumentează această iniţiativă prin faptul că „avem extrem de puţine lucrări, studii complexe, care ar conţine relatări despre istoria adevărată a Moldovei. De aceea, atunci când academicienii au venit cu iniţiativa proiectului anume la acest subiect, nu am putut să nu le sprijin propunerea. Este trist că Academia de Ştiinţe a Moldovei nu a venit cu o astfel de iniţiativă. De fapt, bănuiesc că, având actuala conducere a AŞM, preşedintele căreia, Gheorghe Duca, afirmă că noi suntem români şi trebuie să ne unim cu statul vecin, nici nu puteam aştepta astfel de propuneri”.

Editarea cărţii de popularizare a istoriei Moldovei în rândul elevilor şi liceenilor este preconizată pentru luna iunie. Potrivit lui Dodon, cartea va fi editată în 100 mii de exemplare şi vor fi distribuite în toate satele din Republica Moldova, în toate instituţiile de învăţământ. Mai mult decât atât, el crede că aceasta va ajunge inclusiv în România.

Un astfel de proiect nu-l putea avea ca susţinător pe altcineva decât Sergiu Nazaria, unul din susţinătorii aprigi ai ideii moldovenismului. Acesta a apărut mereu în public alături de liderul socialiştilor, atunci când era vorba despre promovarea identităţii moldoveneşti în rândul populaţiei Republicii Moldova. El va fi, de fapt, autorul „studiului ştiinţific la Istoria Moldovei”, pregătirea căruia, în opinia lui, va dura circa 12-15 luni şi va avea „un tiraj impunător”.

În comunicatul socialiştilor nu se menţionează cât va costa editarea celor două lucrări şi din ce surse va fi finanţat.

Amintim că istoricul Sergiu Nazaria a fost decorat de preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, cu Ordinul Prieteniei. Ordinul a fost semnat pe 19 ianuarie 2013, iar în el se mai găseşte şi istoricul Piotr Şornicov. Potrivit decretului, cei doi s-au învrednicit de această distincţie de stat pentru „contribuţia importantă în consolidarea şi dezvoltarea prieteniei şi colaborării cu Federaţia Rusă“.

Nazaria este cunoscut pentru declaraţiile sale în care spune că moldovenii şi românii sunt popoare diferite şi că la 24 august 1944 Moldova a fost eliberată de ocupaţia româno-fascistă.

Potrivit istoricului Igor Caşu însă, atât Nazaria, cât şi Şornikov au scris mai mult despre perioada interbelică şi despre cel de-al Doilea Război Mondial, accentul în ultima vreme fiind pus mai ales pe perioada războiului. Ei luptă însă cu morile de vânt, pentru că istoriografia românească a abordat demult şi cele mai controversate momente legate de istoria Basarabiei între 1918 şi 1940, precum şi între 1941-1944. Inclusiv în problema Holocaustului, pe care Statul Român şi l-a asumat în mod oficial prin raportul Comisiei Wiesel, în 2004, pe timpul preşedinţiei lui Ion Iliescu.

Igor Caşu mai crede că lucrările lor nu sunt atât de importante precum se pretinde, deoarece, la nivel factologic, ele oferă puţină informaţie nouă, inedită. Mai mult decât atât, ei repetă „clişeele sovietice, utilizând şi un limbaj suburban care nu era practicat înainte de 1989”. Drept urmare, lucrările lor sunt citate doar de istorici marginali din Rusia. „Niciun istoric serios de la Moscova nu le citează, considerându-le propagandă, nu lucrări istorice”, argumentează Igor Caşu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite