Tensiuni între Chişinău şi Tiraspol, din cauza problemelor din Zona de Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţia moldovenească în Comisia Unificată de Control susţine că partea transnistreană nu este dispusă să soluţioneze pozitiv problemele existente în Zona de Securitate, iar acest fapt duce la blocarea evidentă a activităţii CUC şi discreditarea mecanismului de pacificare. Potrivit reprezentanţilor delegaţiei, componenta transnistreană în CUC sfidează înţelegerile convenite la nivelul copreşedinţilor, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Biroului pentru Reintegrare, delegaţia moldovenească a menţionat că toate eforturile depuse de conducătorul delegaţiei ruse, au fost sabotate de către partea transnistreană, care s-a manifestat prin abordări provocatoare şi neconstructive, neglijând vehement înţelegerile convenite în cadrul întrevederilor anterioare.

Membrii delegaţiei susţin că partea transnistreană a difuzat o adresare prin care a învinuit autorităţile Republicii Moldova de zboruri neautorizate în Zona de Securitate, efectuate de aparate de zbor străine, solicitând, totodată, convocarea şedinţei extraordinare a CUC. Sugestia transnistrenilor de a convoca şedinţa extraordinară nu a fost susţinută de nicio componentă a Comisiei.

În acest context, delegaţia Republicii Moldova a reamintit că, în cadrul şedinţei din 11 februarie curent, Comisia Unificată de Control a fost informată despre zborurile care urmau să fie efectuate în perioada martie - mai 2016, legate de lucrările de aerofotografiere şi scanare laser a obiectelor imobile, în vederea actualizării documentelor cadastrale.

Totodată, delegaţia moldovenească a difuzat o adresare cu privire la dezinformarea premeditată şi învinuirile componentei transnistrene, în legătură cu efectuarea zborurilor aeriene în scopul actualizării materialelor cadastrale şi a cartografierii teritoriului Republicii Moldova.

În cadrul şedinţei CUC de joi, 21 aprilie, au fost aprobaţi reprezentanţii Misiunii OSCE în Republica Moldova: Cristian Mura, Lourens Şits şi Anton Tomsen. Totodată, au fost confirmaţi – expertul cu statut permanent al delegaţiei moldoveneşti în Comisie – şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc, şi observatorul militar din partea Federaţiei Ruse, Andrei Petuhov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite