Tehnică militară din SUA, expusă în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a comemora victimele celui de-Al Doilea Război Mondial

Tehnică militară din SUA, expusă în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a comemora victimele celui de-Al Doilea Război Mondial

FOTO IPN

În Piaţa Marii Adunări Naţionale au fost expuse 36 de unităţi de tehnică militară, utilizate în cadrul exerciţiului moldo-american „Dragon Pioneer 2016”. Este vorba despre 24 de vehicule militare din dotarea armatei americane şi 12 ale Armatei Naţionale. La expoziţie au fost prezenţi militarii Regimentului 2 Cavalerie din SUA, care participă la exerciţiul comun desfăşurat în R. Moldova, precum şi militari din cadrul Armatei Naţionale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deşi iniţial expoziţia era planificată pentru luni, 9 mai, autorităţile au decis că aceasta se va desfăşura cu o zi mai devreme. Ministrul Apărării, Anatol Şalaru, a declarat că expoziţia a fost organizată în această zi, întrucât pe 8 mai, întreaga Europă, dar şi SUA sărbătoresc sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, transmite IPN.
 
Ministrul a mai spus că a fost trimisă o invitaţie şi ambasadei Rusiei la Chişinău pentru a participa la expoziţia, planificată iniţial pe 9 mai, alături de militarii americani, însă invitaţia a fost refuzată.
 
„Împreună cu partenerii americani am discutat că ar fi bine şi ei chiar ne-au rugat să invităm şi partea rusă, să stăm împreună aici, să putem face o comparaţie şi să-i vedem împreună pe toţi. Poate că era unicul caz când erau toţi împreună. Dar partea rusă ne-a refuzat în scris că din varii motive nu poate participa”, a subliniat Anatol Şalaru.
 
Deputaţii şi consilierii municipiului Chişinău din partea partidului Socialiştilor au protestat împotriva expoziţiei de tehnică militară americană şi împotriva militarilor americani prezenţi în Piaţă. Socialiştii au depus pe tehnica militară americană expusă în PMAN coroane funerare. Potrivit reprezentanţilor PSRM, coroanele au fost depuse „ în memoria celor ucişi în rezultatul operaţiunilor militare desfăşurate de NATO în Siria, Libia, Iugoslavia şi alte ţări”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările