Taxele neoficiale de la Liceul „Mircea Eliade“ din Chişinău, în vizorul Centrului Naţional Anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din acest an, Liceul „Mircea Eliade“ va colecta din nou bani în fondul şcolii FOTO: Tudor Iovu
Din acest an, Liceul „Mircea Eliade“ va colecta din nou bani în fondul şcolii FOTO: Tudor Iovu

Un părinte a postat astăzi, pe o reţea de socializare, fotografia unui document în care Liceul Teoretic „Mircea Eliade“ din Chişinău reia achitările pentru fundaţia şcolii, taxa fiind de 3.120 de lei pe an. În urma postării, Centrul Naţional Anticorupţie a anunţat că va cerceta cazul.

În scrisoarea trimisă părinţilor elevilor care-şi fac studiile în Liceul „Mircea Eliade“ a fost anunţată taxa pentru fundaţia şcolii, cea de 3.120 de lei pe an sau câte 260 de lei pe lună, iar în plus la plata fundaţiei părinţii vor trebui să achite şi 3.000 de lei pentru înmatricularea în liceu a copilului.

Mama a fost revoltată de situaţie şi a postat fotografia pe Facebook. „Când mi-am înscris copilul la acest liceu, nu era fundaţie şi nu era taxa de înmatriculare. Acum mă întreb şi-i întreb şi pe cei de la Ministerul Educaţiei - acestea sunt rezultatele reformei? Să se dea liber la tot felul de fundaţii care să strângă taxe de înmatriculare? Eu pentru ce plătesc impozite la stat?“, a scris mama nemulţumită Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, pe contul ei de facebook. „M-a mirat foarte mult că acest bon le-a fost înmânat copiilor de către învăţătoare“, ne-a declarat jurnalista.

foto document mircea eliade taxe

Cazul a atras atenţia Centrului Naţional Anticorupţie care anunţat că va cerceta legalitatea constituirii fundaţiei, corectitudinea deciziilor de colectare a mijloacelor băneşti, dar va verifica şi dacă audierea părinţilor care vor să devină membri ai fundaţiei nu este selectivă.

La rândul lui, managerul instituţiei, Grigore Vasilache, este mirat de reacţia stârnită. „Am avut trei persoane care au vrut să discute taxele şi cu toate am rezolvat situaţia. Părinţii au creat fundaţia şi achitările sunt absolut benevole. Le-am spus părinţilor nemulţumiţi că pot plăti oricât doresc şi oricât pot. Nimeni nu a fost pedepsit pentru că nu a achitat taxele. Iar la rândul ei suma a fost stabilită de părinţi. Să vină CNA să investigheze şi să ne spună dacă sunt legale sau ilegale taxele. Cred că mai bine aţi discuta cu omul din şefia fundaţiei“, ne-a comunicat directorul Liceului „Mircea Eliade“.

Anterior, la Liceul „Mircea Eliade“ a existat o fundaţie a părinţilor care a fost însă desfiinţată în urma unui scandal.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite