Târâş şi cu lanterna prin Peştera Surprizelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sala Mare are o suprafață de circa 300 de metri pătrați. Foto: Dumitru Goncear
Sala Mare are o suprafață de circa 300 de metri pătrați. Foto: Dumitru Goncear

Amatorii de a explora adâncimi o pot face şi în ţara noastră. Grota de la Criuleni, a doua ca mărime din Moldova, este numai bună pentru cei care vor să intre în rolul celebrului erou Indiana Jones.

După Peştera „Emil Racoviţă" de la Criva, Edineţ, urmează Peştera Surprizelor, apărută în urma fisurilor tectonice. Aici vin mai ales cei care vor să schimbe rutina urbană pe o aventură.

Se află pe malul Nistrului, la doar doi kilometri de Criuleni şi la circa 40 de kilometri depărtare de Capitală. De aceea, mai ales în week-end, expediţiile nu contenesc, chiar dacă, oficial, nu există ghizi care i-ar ajuta pe turişti să ajungă la grotă.

„Facem abia primii paşi în dezvoltarea turismului în raionul nostru. Din păcate, până acum locul nu a fost amenajat şi nu le putem oferi călăuze care să-i îndrume prin peşteră. Putem doar să le recomandăm anumiţi localnici care cunosc traseul pe de rost", susţine Aurelia Rotaru de la Direcţia Cultură şi Turism a Consiliului raional Criuleni.

„NU INTRAŢI ÎN PANICĂ!"

Radu Lungu, ghidul nostru, are doar 18 ani. A traversat caverna de cel puţin zece ori, aşa că ştie aproape fiecare colţişor. „Ca să parcurgem tot drumul e nevoie de două ore şi jumătate, dar depinde numărul oamenilor din echipă", ne spune băiatul.

GALERIE FOTO Locul unde cobori pentru a te înălţa

Coborâm în grotă abia după ce examinăm cele câteva panouri informative din preajmă. Avem nevoie de lanterne şi de acumulatoare de rezervă, o cască, mănuşi, încălţăminte şi haine comode. Un alt afiş ne atenţionează că intrarea în peşteră este interzisă în stare de ebrietate. La fel, nu este permis să atingem liliecii şi nici să ţipăm.

DESTINAŢIE Conacul armeanului care a lucrat împotriva noastră

Peştera are trei intrări. Avem de ales între două mai înguste şi una mai largă. Mergem pe cea mai bătătorită cale, adică cea mai „generoasă". După ce ne strecurăm prin crăpături, în faţă ne apare o încăpere de câteva sute de metri pătraţi, supranumită Sala Mare. Urmează să ne târâm pe burtă, să coborâm pe o funie, să ne înghesuim printre pietre. Aşa că spiritul de aventură ne însoţeşte tot timpul. Rând pe rând se ivesc şi celelalte camere ale peşterii. Una dintre ele se numeşte Cinematograf, pentru că acolo pietrele sunt aranjate exact ca ecranul şi fotoliile din sala de cinema.

100 de locuri pe care să le vezi în Moldova: Târgul care stă pe o comoară medievală. Vezi GALERIA FOTO!

„Important e să nu vă panicaţi când traversaţi galeria. Dacă aţi ajuns într-o sală mai mare să ştiţi că nu
v-aţi pierdut şi sunteţi pe calea cea dreaptă. Ieşirea e aproape", ne îndeamnă elevul. Adevărat. În scurt timp dăm de lumină, iar aventura ia sfârşit.

UNICĂ PENTRU MOLDOVA

„Nu recomand oamenilor să meargă singuri în acestă peşteră, chiar dacă aparent este simplu. În general, este o cavernă obişnuită, dar pentru Moldova, care nu este bogată în astfel de formaţiuni geologice, prezintă un interes deosebit. Este unică în felul ei pentru ţara noastră", explică Veaceslav Purcic, doctor în ştiinţe biologice.

Locul unde îşi dau întâlnire amatorii de vânat

Cercetătorii afirmă că nu oricine ar trebui lăsat să intre aici. „La noi turismul poartă un caracter sălbatic. Gradul de poluare a acestui loc este mare. Iată de ce accesul necontrolat ar trebui oprit. Aventurierii ar trebui să coboare în peşteră doar după ce depun o cerere la organizaţia custode", crede Veaceslav Purcic.

MILIOANE DE ANI VECHIME

Grota ar fi fost descoperită în anii '70 de către un grup de speologi amatori. De ce e totuşi Peştera Surprizelor? „La acel moment a fost o surpriză pentru specialişti să găsească o cavernă în acel loc. După toate calculele, nu ar fi trebuit să fie acolo. S-a dovedit a fi însă o grotă de milioane de ani. A fost descoperită după ce a fost mutată din loc o lespede de piatră", povesteşte Constantin Moraru, doctor în geologie, şef de laborator la Institutul de Geologie şi Seismologie al Academiei de Ştiinţe.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite