Tânără din Moldova, cântăreaţă de jazz în România: „Îmi place să-mi imaginez că sunt în anii ’30“

Tânără din Moldova, cântăreaţă de jazz în România: „Îmi place să-mi imaginez că

sunt în anii ’30“

Vocalista, împreună cu ceilalţi doi colegi de scenă: Liviu Negru la chitara şi Pedro Negrescu la contrabas

Viorica Pintilie din Chişinău locuieşte de zece ani în Bucureşti. Considerată o revelaţie în peisajul jazz-ului românesc, tânăra face atmosferă în diferite localuri unde se ascultă muzică bună.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu o voce suavă şi o alură elegantă, Viorica Pintilie (27 de ani) transportă oamenii în timp prin muzică. O găsiţi în localurile şic, într-un mediu distins, în care melomanii pot savura compoziţiile lui Miles Davis, Cole Porter sau ale fraţilor Gershwin.

Şi-a început cariera muzicală încă din liceu, fiind una dintre cele trei fete din trupa Life Style, în vogă pe atunci în Moldova. În 2003 a plecat la Bucureşti pentru a participa la concursurile „Popstars“ şi „Alege A.S.I.A.“. Câteva studiouri i-au propus colaborări şi a decis să rămână în capitala României. „Mi s-a părut oraşul tuturor posibilităţilor“, mărturiseşte cântăreaţa.

„M-am regăsit în jazz“

„Nu venisem cu anumite aşteptări sau planuri fixe, doar cu vise mari şi cu dorinţă de muncă. După o perioadă în care am făcut parte dintr-un proiect de muzică comercială, unde sincer nu-mi prea găseam locul, a urmat o pauză de cinci ani, timp în care am ascultat diferite stiluri de muzică. Căutam ceva care să mă reprezinte şi să-mi dea senzaţia de confort. M-am regăsit în jazz“, povesteşte vocalista.

 

Foto

Chimia muzicală 

Primul ei recital de jazz a fost anul trecut. „Am avut norocul să fiu susţinută de muzicieni foarte buni şi de prieteni, care m-au ajutat să păşesc cu încredere pe acest drum. La început aveam emoţii mari, dar datorită experienţei m-am mai relaxat“, spune Viorica.

A participat apoi la International Student Jazz Festival de la Târgu Mureş şi la Sibiu Jazz Festival, unde a cântat sub genericul Viorica Pintilie Trio, acompaniată de Liviu Negru la chitară şi Alexandru Olteanu la pian. Recent, a lansat un nou proiect numit 3 Circles, în care formează o trupă împreună cu chitaristul Jimmy Cserkesz şi percuţionistul Gabriel Bălaşa.

„Am colaborat cu mai mulţi muzicieni. În jazz nu cânţi într-o singură formaţie, însă colegii de scenă sunt foarte importanţi. Trebuie să există o chimie muzicală“, explică solista. Reuşeşte să umple localurile, de cele mai multe ori însă publicul este acelaşi. „Amatori de jazz sunt, dar puţini. Oamenii au fost îndoctrinaţi cu muzică de-o calitate îndoielnică. Cei care vin să mă asculte o fac pentru că gustă acest gen de muzică. Simt, trăiesc şi apreciază ceea ce se întâmplă pe scenă, pentru că este un act de creaţie“, afirmă artista.

Dă viaţă nouă hiturilo

Când o întrebi de ce a ales jazz-ul, răspunde fără a sta mult pe gânduri: „Reprezintă singurul stil de muzică în care am libertatea să improvizez după bunul plac. Poate că sunt de modă veche, dar îmi place să-mi imaginez că sunt în anii ’30 într-un local şic, cu doamne şi domni eleganţi aşezaţi la mese, care ascultă cu interes şi implicare jazz“.

Chiar dacă interpretează piesele unor nume grele din lumea jazz-ului, ca Ella Fitzgerald, Billie Holiday sau Erykah Badu, spune că i se potrivesc ca o mănuşă. „Nu contează cum este piesa şi de cine a fost cântată. Poţi să-i dai o viaţă nouă“, susţine tânăra. Deocamdată, nu a avut concerte de jazz în Republica Moldova. „Mi-ar plăcea tare mult să cânt şi pentru cei de acasă, dar nu am primit încă nicio invitaţie. Poate voi veni cu 3 Circles“, speră Viorica.

„Actriţă fără diplomă“

Viorica Pintilie este masterandă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la secţia Jazz. Atunci când nu cântă, joacă în spectacolele pentru copii „Muzicanţii din Bremen“ şi „Alice în Ţara Minunilor“ şi organizează ateliere de creativitate pentru cei mici. „Sunt o actriţă fără diplomă“, spune ea.

Viorica Pintilie la International Student Jazz Festival de la Târgu Mureş şi la Sibiu Jazz Festival

Imagini din aceeasi galerie
  • Viorica Pintilie la International Student Jazz Festival de la Târgu Mureş şi la Sibiu Jazz Festival
  • Viorica Pintilie este masterandă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la secţia Jazz
  • Am colaborat cu mai mulţi muzicieni
  • Atunci când nu cântă, joacă în spectacolele pentru copii 
  • Chiar dacă interpretează piesele unor nume grele din lumea jazz-ului, ca Ella Fitzgerald, Billie Holiday sau Erykah Badu, spune că i se potrivesc ca o mănuşă
  • Viorica Pintilie, la festivalul de jazz de la Sibiu
  • Vocalista, împreună cu ceilalţi doi colegi de scenă: Liviu Negru la chitara şi Pedro Negrescu la contrabas
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările