Summitul de la Riga a fost un duş rece pentru Republica Moldova

Summitul de la Riga a fost un duş rece pentru Republica Moldova

Chifu a menţionat că Republica Moldova este principalul beneficiar dintre statele Parteneriatului Estic al fondurilor europene FOTO: Arhiva Adevărul

Summitul de la Riga a fost ca un duş rece pentru Republica Moldova, care trebuie să continue reformele, dacă îşi doreşte integrarea europeană, este de părere Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor  Early Warning.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit lui Chifu, aşteptările Chişinăului au fost mai mari de la summitul de la Riga, care totuşi reprezintă un mic plus faţă de summitul de la Vilnus. „S-a dat de înţeles că există un singur drum, unul foarte anevoios. România a parcurs acest drum timp de 14 ani. Republica Moldova ar putea să-l parcurgă mult mai repede. Cu condiţia să aibă o majoritate clară parlamentară proeuropeană şi să existe voinţă politică în acest sens”, a spus Chifu în cadrul emisiunii „Orizont european” de la postul de televiziune „TVR Moldova”, citat de IPN.

Chifu a mai adăugat că Republica Moldova este principalul beneficiar dintre statele Parteneriatului Estic al fondurilor europene. „UE aşteaptă reforme, rezultate, argumente, progrese, pentru a putea discuta mai departe drumul european. Guvernul de la Chişinău trebuie să-şi suflece mânecile şi să se apuce de treabă. Republica Moldova a primit la Riga fonduri substanţiale pentru ca întreprinderile mici şi mijlocii să poată intra pe piaţa europeană şi să facă faţă competiţiei. A primit fonduri pentru sprijin, ajutor, specialişti pentru a putea face reformele. Trebuie doar voinţă politică, forţă şi multă muncă”.

Referindu-se la protestele stradale din Chişinău, Iulian Chifu le-a calificat drept un sprijin public al parcursului european. „Cei care au ieşit în stradă au protestat împotriva unei guvernări corupte. Cred că nimeni din ei nu-şi doreşte să meargă în Uniunea Euroasiatică. Ei vor dreptate şi pedepsirea corupţilor. Îşi doresc un guvern, care să nu păcălească şi să mimeze reformele”, a declarat Chifu.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările