SUA investeşte în democraţia şi statul de drept din Republica Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 1992, Statele Unite au furnizat aproape 1.2 miliarde USD în asistenţă pentru Republica Moldova, inclusiv peste 22 milioane dolari în 2013 şi o perioadă de cinci ani, 262 milioane dolari prin Corporaţia Provocările Mileniului (MCC) Compact, în 2010.

Această asistenţă a sprijinit o serie de sectoare: economic, democratizarea justiţiei şi alte reforme care promovează integrarea europeană a Republicii Moldova şi ilustrează puterea relaţiei bilaterale SUA-Moldova, se arată într-un comunicat oficial al Departamentului de Stat al SUA. În cadrul vizitei prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă, la Washington, pe data de 3 martie 2014, Statele Unite ale Americii anunţă o creştere de 60% a ajutorului SUA, bani orientaţi spre creşterea productivităţii şi competitivităţii întreprinderilor din Moldova şi facilitarea comercializării vinului moldovenesc pe piaţa din Uniunea Europeană. Şeful Guvernului moldovean a fost primit la Casa Albă şi a purtat discuţii cu înalţi oficiali americani printre care vicepreşedintele Joe Biden, şeful Departamentului de Stat John Kerry, fiind salutat şi felicitat chiar de preşedintele SUA, Barack Obama.

Programele în curs de desfăşurare ale SUA în Republica Moldova au în vedere următoarele obiective:

Sprijinirea creşterii economice

Programele anunţate pe 3 martie vor ajuta întreprinderile din Republica Moldova să beneficieze de Acordul Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb în cadrul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi UE, care se aşteaptă a fi semnat cel mai târziu în acest an, ceea ce ar duce la creşterea investiţiilor şi crearea de locuri de muncă. În plus, schimburile academice şi profesionale din SUA vor îmbunătăţi abilităţile de afaceri ale moldovenilor şi vor sprijini productivitatea agricolă.

De asemenea, Statele Unite încurajează investiţiile străine în Moldova, ajutând la reducerea barierelor în calea comerţului şi la facilitarea afacerilor. Aceste programe completează MCC Compact, care susţine o tranziţie la agricultura de performanţă prin reabilitarea drumurilor şi a sistemelor de irigare.
Consolidarea democraţiei şi a statului de drept

Programe privind consolidarea instituţiilor şi proceselor democratice din Moldova, inclusiv prin promovarea unei societăţi civile active, îmbunătăţirea guvernării locale, şi sprijinirea participării mai active a moldovenilor la viaţa civică. Asistenţa SUA consolidează, de asemenea, statul de drept în Republica Moldova prin îmbunătăţirea administraţiei judiciare, instruirea judecătorilor şi procurorilor, precum şi promovarea reformelor şi a legislaţiei din sectorul justiţiei. Aceste programe vizează reducerea corupţiei concomitent cu creşterea transparenţei guvernamentale şi de responsabilitate, aspecte cruciale pentru îndeplinirea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova.

Consolidarea securităţii şi de aplicare a legii

Statele Unite oferă, de asemenea, asistenţă Republicii Moldova pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii transnaţionale, în special a traficului de persoane, criminalitate informatică, precum şi privind traficul ilicit de materiale nucleare. Aceste programe ajută la asigurarea integrităţii frontierelor Republicii Moldova şi oferă asistenţă pentru liberalizarea vizelor UE, asigurând cerinţele de securitate la frontieră. Statele Unite sprijină şi profesionalizarea armatei Republicii Moldova. Asistenţa SUA sporeşte capacităţile Moldovei de a deveni un furnizor de forţă pentru operaţiuni de menţinere a păcii, de stabilitate şi de promovare a securităţii regionale, mai precizează comunicatul oficial pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.

Prim-ministrul condus de prim-ministrul Iurie Leancă produce o transformare în Republica Moldova. Suntem foarte mulţumiţi de faptul că au continuat eforturile pentru Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu Europa. Suntem încântaţi să anunţăm astăzi că vom adăuga fonduri suplimentare la efortul lor de a dezvolta competitivitatea, care este cheia pentru afacerile şi a perspectivele lor economice, şi vom adăuga alţi 2.800.000 dolari pentru a ajuta în această tranziţie specială. Statele Unite au oferit asistenţă economică foarte importantă, aproape de un miliard şi jumătate de dolari, de-a lungul acestei tranziţii. Suntem foarte interesaţi în a ajuta Guvernul în eforturile sale de a continua cu iniţiativele anticorupţie din ţară, şi suntem foarte entuziasmaţi de preocuparea pentru propriul lor viitor şi determinarea lor de a fi parte dintr-un mecanism mai mare de tranzacţionare la nivel mondial.

În timp ce eram în Republica Moldova am avut ocazia de a vizita o fabrică de vin într-adevăr destul de remarcabilă, dispunând de o facilitate subterană spectaculoasă. Este unul dintre cele mai bune produse pe care le au acum exportatorii din această ţară, iar noi suntem încantaţi de perspectivele de extindere a capacităţii lor pe piaţă.

Regret să spun că Rusia, în câteva dintre provocările pe care le vedem acum în Ucraina, a pus presiune asupra Republicii Moldova. Există provocări în ceea ce priveşte sursele de energie şi, de asemenea, capacitatea lor de în schimburile comerciale. Dar ne-am angajat ferm în direcţia în care moldovenii au ales pentru ei înşişi şi guvernul şi-a exprimat dorinţa de a continua
“, a declarat secretarul de stat american, John Kerry, după întâlnirea cu premierul moldovean.

La rândul său, Iurie Leancă a declarat: „Suntem extrem de recunoscători Administraţiei SUA, pentru sprijinul oamenilor de aici, pentru sprijinul generos oferit în timpul acestor aproape 23 de ani de independenţă, la construirea de instituţii funcţionale, la o societate pluralistă, o societate tolerantă, asigurându-vă că suntem capabili să garantăm independenţa cetăţenilor Republicii Moldova.

Astăzi lansăm Dialogul strategic, care sunt sigur că va fi un element extrem de important în construirea unei societăţi mai funcţională şi mai democratică în Republica Moldova, precum şi pentru a aborda provocările directe cu care se confruntă Republica Moldova în regiune. Sunt foarte fericit că am reuşit să reluăm activităţile comisiei de comerţ între Republica Moldova şi SUA. Suntem într-adevăr foarte interesaţi să ne extindem accesul la noi pieţe şi la piaţa din SUA, pentru a avea mai multe investiţii americane în economia Republicii Moldova.

Republica Moldova este foarte dornică de a construi o interconectare energetică cu Uniunea Europeană şi sprijinul american este esenţial în acest sens. Acelaşi lucru şi cu privire la cooperarea de securitate. După cum vedem acum în regiune, există unele evoluţii negative care se desfăşoară, prin urmare, hotărârea noastră de a avea o cooperare de securitate foarte activă şi dialog este foarte puternică. În acest moment, Republica Moldova este vecină cu Ucraina ‒ în ciuda dimensiunilor noastre mici, avem o frontieră cu lungimea de 1242 km cu Ucraina şi tot ce se întâmplă în Ucraina este extrem de important pentru Republica Moldova, pentru viitorul Republicii Moldova.

Problemele cu Ucraina, experienţele sale produc îngrijorare profundă pentru noi. Republica Moldova, din păcate, din prima zi a independenţei sale, are o mişcare secesionistă pe teritoriul său, şi ştim exact înseamnă acest lucru. Din păcate, nu am găsit o soluţie corectă pentru ea, astfel încât ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina este doar un memento pentru noi, în primul rând. Dar apoi le arată prietenilor noştri de ce avem nevoie pentru a face mult mai mult la rezolvarea acestei probleme, pentru că în cazul în care nu este abordată la timp, atunci ea devine foarte contagioasă.

Ceea ce se întâmplă astăzi în Crimeea, în unele părţi de est ale Ucrainei, sunt doar un memento brutal. Deci, Republica Moldova este foarte mult în favoarea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi sperăm că toate mecanismele internaţionale vor fi aplicate şi pentru găsirea unei soluţii paşnice a acestui conflict.


 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite