Studiu. 53% dintre cetăţeni nu se simt în siguranţă în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova consideră că statul nu reuşeşte să le asigure siguranţa. Cele mai nesigure medii pe timp de zi fiind piaţa, transportul public şi strada. Pe timp de noapte, strada devine cel mai nesigur mediu. Sunt datele sondajului sociologic  „Victimizarea şi gestionarea fenomenului infracţionalităţii în Republica Moldova”, realizat cu sprijinul fundaţiei Soros Moldova, transmite IPN.

Prin comparaţie cu anul 2010, când a fost dat publicităţii un sondaj similar, în prezent se atestă o îmbunătăţire a percepţiei cetăţenilor faţă de gradul de securitate din Republicii Moldova. Totuşi, cea mai mare parte dintre respondenţi nu se simte în siguranţă şi consideră că autorităţile statului au o capacitate redusă de a le asigura protecţia.

„În 2010, 30% dintre respondenţi spuneau că nu se simt în siguranţă la piaţă. În 2021 percepţia a scăzut la 29%, acesta fiind mediul în care persoanele se simt în cea mai mică siguranţă. Următorul mediu puţin sigur este transportul public, 19% dintre respondenţi au spus că nu se simt în siguranţă în transportul public. 15% dintre respondenţi se simt nesiguri în parcuri, în stradă, chiar şi în timpul zilei. Cu privire la percepţia siguranţei de timp de noapte, cel mai nesigur mediu rămâne strada, 38% dintre respondenţi au spus că noaptea nu se simt în siguranţă în stradă”, a precizat Jean Redpath, expertă internaţională, autoarea raportului de analiză a datelor statistice.

Studiul mai arătă că în ultimii 10 ani se atestă o creşte a gradului de încredere a populaţiei în instituţia poliţiei. 22% dintre respondenţi consideră că activitatea poliţiei şi serviciile prestate de oamenii legii s-au îmbunătăţit. „53% dintre respondenţi consideră că statul Republica Moldova nu le asigură securitatea. Totuşi este o îmbunătăţire semnificativă faţă de datele sondajului din 2010, care arătau că 65% dintre respondenţi consideră că statul nu le asigură securitatea”. „Raioanele care sunt mai aproape de frontiera de stat cu România sau Ucraina se simt mai protejaţi şi asta poate avea legătură cu activitatea poliţiei de frontieră”, a mai spus Jean Redpath.

Sondajul a fost realizat cu sprijinul Soros Moldova, pe un eşantion de 4553 de persoane şi are o marjă de eroare de 1,5%. Fundaţia Soros promovează valorile societăţii deschise, sprijină democraţia şi susţine ideile inovative.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite