Studenţii sunt nemulţumiţi de limitarea implicării lor în evaluarea învăţământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Alianţei Studenţilor din Moldova spune că varianta finală a regulamentului elimină posibilitate ca organizaţiile studenţeşti să delege membri în comisiile agenţiei FOTO: Arhiva Adevărul
Preşedintele Alianţei Studenţilor din Moldova spune că varianta finală a regulamentului elimină posibilitate ca organizaţiile studenţeşti să delege membri în comisiile agenţiei FOTO: Arhiva Adevărul

Alianţa Studenţilor din Moldova îşi exprimă nemulţumirea vizavi de modificările operate pe ultima sută de metri în Regulamentul de funcţionare şi organizare a Agenţiei naţionale de evaluare a calităţii în învăţământul profesional, inclus spre aprobare pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului din 1 aprilie.

Agenţia are în competentă evaluarea programelor tuturor instituţiilor din învăţământul superior şi vocaţional tehnic, iar noile modificări la regulament limitează, în viziunea studenţilor, implicarea organizaţiilor studenţeşti în procesul de evaluare.

Preşedintele Alianţei Studenţilor din Moldova, Nicolai Loghin, a declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că marţi pe pagina www.particip.gov.md a fost publicată varianta finală a regulamentului, care elimină posibilitatea ca organizaţiile studenţeşti naţionale să delege membri în comisiile Agenţiei naţionale de evaluare a calităţii în învăţământul profesional. Prevederile au fost înlocuite cu altele, care menţionează că studenţii „pot deveni” experţi evaluatori ai acestor comisii, adică nu mai este obligatoriu  să existe câte un student în fiecare comisie. Totodată, studenţii nu mai trebuie să fie delegaţi de organizaţiile studenţeşti, aşa cum era prevăzut iniţial şi cum prevede practica europeană, dar vor fi selectaţi în bază de concurs.

Igor Ciurea, membru al Alianţei Studenţilor din Moldova, a spus că prevederile incluse pe ultima sută de metri au drept scop izolarea mediului studenţesc de cel academic, cu toate că, potrivit procesului de studii de la Bologna, studenţii nu sunt beneficiari ai serviciilor de educaţie, ci sunt parte a mediului academic. „Agenţia urmează să aibă 3 componente mari, conform structurii actuale: consiliul de conducere, comisiile de profil şi aparatul administrativ. În cel puţin 2 dintre ele este necesar să fie un reprezentant al studenţilor, în consiliul de conducere şi în comisiile de profil. În forma iniţială a proiectului se mergea pe varianta propusă de către partenerii noştri internaţionali şi pe ceea ce este în România, însă în forma actuală se recurge la o metodă de delegare prin concurs, fără criterii clare de selectare”, a menţionat Igor Ciurea.

În acest context, Alianţa Studenţilor din Moldova a solicitat amânarea adoptării de către Guvern a Regulamentului de funcţionare şi organizare a Agenţiei naţionale de evaluare a calităţii în învăţământul profesional pentru a fi consultat pe larg, în mod transparent cu organizaţiile studenţeşti în vederea reglementării de către acesta a tuturor practicilor şi cerinţelor europene.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite