Stratfor: Turcia ar putea invada Siria

Stratfor: Turcia ar putea invada Siria

FOTO Arhivă

Numeroase rapoarte neverificate din presa turcă spun că armata va interveni în curând în Siria. Un astfel de scenariu este alimentat şi de declaraţiile unor oficiali de rang înalt.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, nu a negat o astfel de ipoteză, iar preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, sublinia într-o postare pe Twitter faptul că turcii nu vor permite organizaţiilor teroriste să profite de mediul haotic format de-a lungul graniţelor Turciei, se arată într-o analiză Stratfor.
 
Cu toate acestea, operaţiunea dezbătută în mass-media, în special posibilitatea unei incursiuni la sol, este puţin probabilă. Totuşi, această posibilitate subliniază riscurile care vor limita Turcia să pună în aplicare un asemenea scenariu.
 

Rolul Turciei

Diferite scenarii au apărut pe fondul zvonurilor unei invazii turceşti în Siria. Unele rapoarte sugerează faptul că armata va detaşa 18.000 de militari, cu sprijin aerian substanţial, pentru a asigura 30 de kilometri peste graniţă, evitând oraşul Jarabulus apropiat de zonele ocupate de rebeli în jurul oraşului Azaz. „Operaţiunea ar acoperi o zonă aflată în prezent sub controlul statului islamic şi ar încerca să asigure o zonă tampon pentru Turcia, care ar afecta profund grupul extremist. De asemenea, acest scenariu militar ar creşte în mod substanţial rolul Turciei în conflict. În acelaşi timp, au apărut alte scenarii mult mai plauzibile pentru o eventuală implicare turcă, inclusiv o operaţiune care ar oferi un sprijin sporit pentru armata liberă siriană, evitând în această manieră perspectiva introducerii forţelor terestre. Este aproape sigur că turcii vor intensifica eforturile de control la frontieră, afectând liniile de aprovizionare ale statului islamic din Turcia”, notează Stratfor.
 

Politica din spatele războiului

Contextele politice interne ar putea motiva o dezbaterea referitoare la invadarea Siriei, în special în cazul opţiunilor mai riscante. Discuţia despre o operaţiune militară unilaterală semnificativă împotriva statului islamic vine imediat după alegerile îndoielnice din Turcia. „Partidul Justiţiei şi Dezvoltării din Turcia ar putea încerca să-şi mobilizeze alegătorii, în special în rândul Partidului Mişcării Naţionaliste, având în vedere că intenţionează să construiască o alianţă de guvernare sau să forţeze alegeri anticipate. O lovitură dată statului islamic ar deschide calea unui drum lung în repararea relaţia Turciei cu Statele Unite şi NATO, care în trecut au acuzat Turcia de pasivitate în ceea ce priveşte grupul extremist. Faptul că Turcia ar evita în mare măsură teritoriul controlat de unităţi de kurzi va repara şi mai mult relaţia. De direcţionarea către flancul statului islamic, în special în zona Jarabulus-Azaz, ar putea beneficia foarte mult forţele rebele din provincia Alep, care nu ar mai trimite forţe în lupta contra statului islamic, asigurând securitatea oraşului Alep”, subliniază Stratfor.
 

Armata turcă trebuie să fie pregătită

Este clar că orice campanie militară turcă în Siria implică în mod automat riscuri enorme şi variate. Potrivit Stratfor, o intervenţie pentru a asigura o zonă tampon de funcţionare de la Jarabulus la Azaz în Siria ar constitui în mod clar şi vizibil un atac major asupra statului islamic. „Această zonă de frontieră este de importanţă capitală pentru statul islamic, deoarece este ultima legatură semnificativă cu posibili recruţi străini şi cu consumabilele şi bunurile necesare. Potrivit acestei ipoteze, este de aşteptat ca grupul extremist să lupte intens împotriva unei intervenţii turceşti. Armata turcă ar trebui să fie pregătită pentru a susţine pierderi grele în lupta dificilă împotriva unui inamic expert în războiul de gherilă şi atacuri sinucigaşe. Chiar mai important, este aproape sigur faptul că statul islamic va planifica atacuri teroriste în masă în Turcia. Guvernul turc, probabil, nu a luat o hotărâre fermă pe acest subiect pentru că vrea să evite astfel de atacuri. Statul Islamic şi-a dezvoltat o reţea puternică în Turcia”, relatează Stratfor. 
 
Având în vedere situaţia politică şi economică delicată a Turciei, numeroase atacuri teroriste de mare amploare în oraşe turceşti ar putea avea un efect de destabilizare. Nu este clar modul în care guvernul sirian ar reacţiona în cazul unei intervenţii militare, în ciuda faptului că nu are nici un control asupra zonei vizate. Stratfor aminteşte că Damascul ar putea ajuta militar forţele turceşti care trec frontiera. În timp ce aceste metode probabil ar perturba funcţionarea administrativă a Turciei, în prezent se ridică miza într-un conflict deja periculos ce ar putea atrage Turcia şi potenţialii săi aliaţi mai adânc în războiul civil sirian.
 

Iran şi Rusia sprijină guvernul sirian

Iran şi Rusia încă sprijină puternic guvernul sirian şi ar fi nemulţumite de implicarea directă a Turciei în conflict. „Turcia menţine legături economice substanţiale atât cu Iranul, cât şi cu Rusia. Aceste ţări ar putea pedepsi Turcia din punct de vedere economic dacă alege să intervină în Siria. Ali Reza Bikdeli, ambasadorul iranian în Turcia, a spus că o astfel de intervenţie militară a Turciei ar distruge capacitatea Ankarei de a influenţa o soluţionare paşnică, în Siria. Unele grupuri rebele care luptă pentru statul islamic, cum ar fi Jabhat al-Nusra, prezintă încă un risc pentru Turcia. În timp ce grupurile rebele, cum ar fi cele din cadrul Armatei Siriene Libere, Frontul Shamiya şi chiar aliaţii Jabhat al-Nusra din Frontul Islamic, pot aprecia o operaţiune militară turcă împotriva statului islamic însă reacţia grupului Jabhat al-Nusra rămâne imprevizibilă şi fragilă. Este foarte posibil ca soldaţii turci să afle că vor avea de înfruntat mai mult decât un grup islamist puternic în Siria”, precizează Stratfor. 
 
În prezent, intervenţia militară turcă este îndepărtată ca posibilitate, în schimb rapoartele din Turcia demonstrează că armata turcă este încă ezitantă în a pune în aplicare o operaţiune în Siria, în pofida voinţei politice de a merge mai departe. Armata turcă este pe deplin capabilă să finalizeze cu succes misiunea, dar este de înţeles că comandanţii nu ar fi dornici să înceapă o astfel de operaţiune fără un mandat politic oficial, având în vedere climatul politic incert din ultima vreme.
 

Kurzii nu sunt o ţintă

Orice mandat în acest moment ar putea fi revocat de noul guvern. „Este important de menţionat faptul că pentru toate aceste riscuri, teama că kurzii vor fi ţinte nu este realistă. Turcia a spus vehement şi clar faptul că nu va tolera instituirea unui stat kurd independent în Siria. Cu toate acestea, operaţiunea, aşa cum s-a discutat în prezent în presa turcă, ar ignora în mare măsură kurzii. Acesta va avea loc nu numai într-o zonă lipsită de forţe armate, dar, de asemenea, într-o zonă în care kurzii nu au nici o posibilitate reală de a o ocupa”, notează Stratfor.
 
În încheierea analizei, Stratfor arată faptul că o mutare militară turcă în Siria este încă departe de a fi un lucru sigur, dar este mult mai probabilă în acest moment decât oricând. Creşterea potenţialului unei astfel de incursiuni ar putea fi o manevră politică a  actualului guvern de a-şi asigura creşterea capitalului politic. Dacă Turcia iniţiază o astfel de operaţiune militară va trebui să gestioneze consecinţele multiple şi variate ce vor avea loc pe plan intern şi extern.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: