Statul hapsân sperie businesmenii americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii de afaceri americani cer reforme în Justiţie şi Educaţie. Foto: Adevărul
Oamenii de afaceri americani cer reforme în Justiţie şi Educaţie. Foto: Adevărul

Businesmenii din SUA cer autorităţilor să reformeze Justiţia, ca să-i apere de organele de stat rapace și de atacurile raider.

Reprezentanţii mai multor companii cu capital american, întruniţi în cadrul Camerei de Comerţ Americane (AMCham), au alcătuit o listă de priorităţi pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri din Republica Moldova, pe care au transmis-o autorităţilor.

Printre sugestii se numără: combaterea corupţiei, în vederea creării unui mediu concurenţial echitabil; dezvoltarea forţei de muncă, pentru a face posibilă creşterea economică durabilă şi pentru a crea locuri de muncă; simplificarea procedurilor de gestionare a unei afaceri, pentru a stimula comerţul şi investiţiile; îmbunătăţirea dialogului cu sectorul privat, pentru alinierea priorităţilor publice şi private în scopul unei dezvoltări continue.

„Nu venim cu idei noi. Sunt problemele cu care oamenii de afaceri se ciocnesc zi de zi", a declarat Cristina Harea, preşedinte al AmCham şi vice-director al fondului Horizon Capital Moldova. „Investitorii americani nu cer condiţii speciale, ci doar eliminarea piedicilor în calea unui mediu concurenţial sănătos", a adăugat managerul.

CONDIŢII EGALE PENTRU TOŢI

Octavian Cazac, avocat la Turcan Cazac Law Firm, consideră că, în primul rând, autorităţile trebuie să reformeze sistemul judiciar „astfel încât proprietatea, investiţiile şi afacerile existente să fie protejate de comportamentul rapace al organelor de stat şi al afaceriştilor privelegiaţi, cu pile în vârful puterii".


În opinia juristului, toate companiile trebuie să fie tratate egal. „Nu este normal ca unii investitori să achite taxe excesiv de mari, în timp ce alţii să fie lăsaţi să nu le plătească deloc. Cerem ca aceştia să fie descurajaţi prin aplicarea unor pedepse mai aspre", a afirmat Octavian Cazac.

Ana Afteni, HR managerul companiei Coca Cola Botlers, a menţionat că Republica Moldova nu mai este ţara cu forţă de muncă ieftină şi calificată. Investitorii se confruntă des cu situaţia când nu pot găsi specialişti pe loc, dar nici nu-i pot angaja din străinătate din cauza legislaţiei restrictive. „Doar 22% din absolvenţii facultăţilor din Moldova îşi găsesc imediat un loc de muncă. E nevoie de o reformă a sistemului de învăţământ, ca acesta să pregătească specialişti calificaţi necesari pentru economia reală", a precizat reprezentantul gigantului american.

Svetlana Ceban, managerul PwC Moldova, a sugerat guvernanţilor să îmbunătăţească dialogul cu sectorul privat, pentru a spori transparenţa în procesul decizional.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite