Sondaj: Doar 32% din moldoveni susţin votul uninominal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trecerea la sistemul uninominal de vot s-ar bucura de susţinerea a 32% din cetăţenii Republicii Moldova. 23% optează pentru menţinerea sistemului actual proporţional de vot, iar 21% consideră mai potrivit sistemul mixt de vot. Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Promo-LEX, transmite IPN.

Acelaşi studiu arată că 85% dintre respondenţi sunt de acord sau total de acord cu modificarea legislaţiei astfel încât cei din afara tarii să poată vota, 37% susţin votul prin corespondenţă. Totodată, două treimi din respondenţi s-au pronunţat împotriva micşorării vârstei de participare la alegeri de la 18 la 16 ani.

77% din respondenţi au solicitat sancţionarea mai aspră a mijloacelor de informare în masă care dezinformează, dar sunt ceva mai îngăduitori în privinţa amestecului Bisericii şi al preoţilor care susţin un candidat sau un partid. Doar 54% solicită sancţionarea lor pentru astfel de lucruri.

La fel, doar 7% din respondenţi au spus că de-a lungul anilor au susţinut financiar sau altfel un partid sau un candidat politic.

Ideea introducerii unui curs de educaţie civică şi politică este susţinută de 63% dintre participanţii la sondaj, iar 62% consideră că cetăţenii ar trebui consultaţi mai des prin intermediul referendumurilor.

Sondajul a fost realizat în perioada 12 februarie – 2 martie, 2017, pe un eşantion reprezantativ de 1203 respondenţi de 18 ani şi peste. Eroarea maximă este de + /-2.8%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite