Soacra asasinului ratat Vitalie Proca: „E victima unei înscenări“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalie Proca a fost dat în urmărire internaţională la 18 ianuarie şi arestat la 6 februarie 2013. FOTO: Interpol
Vitalie Proca a fost dat în urmărire internaţională la 18 ianuarie şi arestat la 6 februarie 2013. FOTO: Interpol

Venera Gasparean susţine că ginerele său, acuzat de două tentative de omor la comandă – împotriva unui bancher rus şi a unui om de afaceri român, ar fi nevinovat. Între timp, MAI a pornit o anchetă penală pentru a stabili cum a obţinut Vitalie Proca paşaport, în noiembrie 2010, la puţin timp după eliberarea condiţionată din puşcărie, având interdicţie de a părăsi ţara.

Ministerul Afacerilor Interne a iniţiat o cauză penală pentru a elucida cum s-a făcut Vitalie Proca, presupusul asasin la comandă arestat la Moscova, cu un cazier juridic curat şi un paşaport, care i-au permis să obţină vize şi să iasă în afara ţării, inclusiv în UE. Şi asta în condiţiile în care bărbatul avea interdicţie de a părăsi ţara, fiind eliberat condiţionat din puşcărie, când mai avea de ispăşit patru ani şi o lună din termenul de detenţie.

CONDAMNAT PENTRU INFRACŢIUNI GRAVE

Vitalie Proca, condamnat în 1998 pentru dublu omor, jaf, furt şi alte infracţiuni grave la detenţie pe viaţă şi căruia i-a fost ulterior în câteva rânduri redusă pedeapsa, a fost eliberat din închisoare printr-o încheiere emisă la 23 septembrie 2010 de către magistratul Andrei Balan de la Judecătoria Rezina. Solicitat de „Adevărul“, acesta a refuzat să vorbească. Preşedintele instanţei, Tudor Leahu, ne-a spus însă că totul a fost legal: „Administraţia penitenciarului a solicitat eliberarea lui Proca, a prezentat toate actele. Caracteristica era pozitivă, avea 2/3 din termen ispăşit. Procurorul n-a avut obiecţii. Judecătorul de instrucţie n-avea motive să respingă demersul. Ulterior nimeni nu a contestat încheierea. Posibil, să fi dosit cei de la penitenciar ceva, dacă cineva avea vreun interes“, a explicat Tudor Leahu. Şi asta deşi anterior, în 2008, instanţele au respins un demers al Departamentului Instituţii Penitenciare de a-l elibera pe Proca din motive de sănătate, motivând că a încălcat de peste 50 de ori regimul de detenţie şi se carcterizează negativ.

Mai multe persoane implicate

În vizorul oamenilor legii ar putea fi judecători, procurori, angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv poliţişti de frontieră, dar şi de la Întreprinderea de stat Registru din cadrul Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, care au contribuit într-un fel sau altul la eliberarea lui Proca şi obţinerea documentelor pentru călătorii peste hotare. „Nu ştim la ce etapă s-au făcut ilegalităţile. Ştim doar că Departamentul de Informare şi Evidenţă Operativă a MAI a prezentat iniţial o informaţie corectă la Registru, iar apoi una incorectă“, a declarat pentru adevărul ministrul de Interne Dorin Recean. Potrivit lui, cauza penală a fost transmisă la procuratură.

Alexandru Oleinic, care era ministru al Tehnologiilor Informaţionale în noiembrie 2010, exclude ca subalternii săi de atunci ar fi falsificat ceva. „Sistemul e aşa încât este imposibl să faci vreo ilegalitate. Cum se spune, rămân urme. Poate fi ridicat dosarul şi de verificat. Dacă avea interdicţie de ieşire din ţară, nu avea cum să obţină paşaport. Doar dacă falsul nu s-a produs în altă parte şi persoana apărea la noi cu un cazier curat“, a precizat Oleinic.

A IEŞIT CĂSĂTORIT DIN ÎNCHISOARE

Datele obţinute de „Adevărul“ arată că Vitalie Proca, intrat după gratii la nici 18 ani, a ieşit din închisoare căsătorit şi având doi copii, cu fiica Venerei Gasparean, preşedinta Asociaţiei Diaspora Armeană în Republica Moldova.
În scurt timp, Vitalie Proca obţine paşaportul, iar în ianuarie 2011 iese pentru prima dată din Republica Moldova. În următorii doi ani Proca va călători mult peste hotare. Astfel, în anul 2011 a fost de câteva ori în Ucraina şi România (aici s-a aflat chiar aproape o lună de zile) şi a efectuat şi o deplasare pentru câteva zile în Turcia. Şi în anul 2012, când s-au întâmplat cele două tentative de omor, de care este suspectat, Proca a călătorit mai mult. La începutul lunii martie pleacă în România cu autocarul, dar revine cu avionul din Italia peste trei săptămâni, exact la două zile de la tentativa eşuată de omor asupra bancherului rus Gherman Gorbunţov, la Londra. Imediat după reţinerea lui Proca la Moscova, Scotland Yard a anunţat că acesta ar fi şi autorul atentatului asupra lui Gorbunţov. În acelaşi timp, jurnal.md sugerează că în acest caz Vitalie Proca ar fi executat o comandă din partea unui oligarh moldovean.

PROCA, ŢAP ISPĂŞITOR?!

Venera Gasparean susţine că ginerele ei este nevinovat şi că nu a fost niciodată la Londra. „Tot ce anunţă autorităţile şi unele mass-media sunt minciuni. Vitalie este nevinovat, dar cineva vrea să-l facă ţap ispăşitor. În acea perioadă a fost în Italia în vizită la o rudă, însă în Anglia nu avea cum să ajungă. E foarte uşor pentru autorităţi să verifice după datele din paşaport“, a declarat revoltată soacra presupusului asasin.
Aceasta afirmă că şi acuzaţiile privind tentativă de omor din  România sunt nedrepte: „E o invenţie tot. Cică a primit 20.000 de euro. Unde-s? El n-avea bani nici pentru a pleca la Moscova cu copiii. I-am dat eu“.
Omul de afaceri Renat Usatâi, care în 2011 îl acuza pe Gorbunţov de escrocherie şi fraude bancare, spune că acesta şi-a făcut mulţi duşmani, după ce a lăsat mii de oameni fără bani. „Putea oricine să comande asasinarea lui, căci sunt oameni care au pierdut şi milioane de dolari din cauza acestui escroc. Pentru mine însă pare un lucru neverosimil faptul că un fost puşcăriaş (Proca n. r.), care jumătate din viaţă a stat în închisoare, a reuşit să-l găsească atât de uşor pe Gorbunţov la Londra, în timp ce poliţia din Israel şi Germania nu-i dădea de urmă“, a precizat Usatâi. ;

Prins de poliţia de la Moscova

Vitalie Proca este acuzat că în 26 noiembrie 2012, pe strada Ion Morţun din cartierul Vitan din Bucureşti, l-ar fi împuşcat în cap şi în piept, cu un automat Kalaşnikov şi un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani. Victima a supravieţuit, după ce a fost supusă unei intervenţii chirurgicale, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. Proca a fost prins pe data de 6 februarie la Moscova, operaţiunea fiind derulată de oamenii legii din România cu sprijinul Poliţiei din Rusia, Italia, Moldova şi Marea Britanie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite