Situaţia pandemică se agravează în Moldova. Specialiştii cheamă la mobilizare

Situaţia pandemică se agravează în Moldova. Specialiştii cheamă la mobilizare

Numărul cazurilor noi confirmate cu COVID-19 se menţine în continuare mare – în jur de o mie de probe pozitive zilnic. Marţi, această cifră a depăşit 1.600. Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică bat alarma – situaţia pandemică se agravează, iar dacă nu va exista o mobilizare la toate nivelurile, lucruri nu se vor ameliora.

Ştiri pe aceeaşi temă

Contactat de IPN, şeful Secţiei supravegherea epidemiologică a gripei şi infecţiilor respiratorii de la ANSP, Ştefan Gheorghiţă, a menţionat că majorarea numărului de cazuri se explică prin ignorarea măsurilor de prevenire instituite de responsabilii din sănătate. Se atestă o transmitere comunitară. Rata probelor pozitive din cele efectuate a crescut la 30%, ca urmare a adresabilităţii mai mari.

Se menţine mare şi numărul cazurilor grave. Sunt în jur de o mie de persoane cu COVID-19 în stare gravă şi circa 300 – în stare extrem de gravă. În jur de 50 de pacienţi sunt intubaţi. Specialistul precizează că s-a extins perioada de recuperare ca urmare a infectării şi acest fapt a influenţat scăderea numărului cazurilor de vindecare.

Şeful Secţiei supravegherea epidemiologică a declarat că această creştere poate fi stopată doar printr-o mobilizare comună în respectarea normelor sanitare. Este vorba şi despre magazine, transport public, unde trebuie neapărat respectate şi asigurate toate condiţiile impuse – termometrie, dezinfectanţi, evitarea aglomeraţiilor etc.

„În situaţia de agravare a pandemie COVID-19 în Republica Moldova şi nu doar în Republica Moldova, dar pe întregul glob pământesc, mă adresez către cetăţeni pentru a conştientiza situaţia epidemică creată, pentru a îndeplini măsurile ce se impun, măsurile de prevenire. Mă adresez către administraţia tuturor organizaţiilor, instituţiilor, agenţilor economici, organele publice de toate nivelurile – să ne mobilizăm şi să ne concentrăm în contractarea acestei epidemii. Şi să îndeplinim măsurile impuse de Comisia Naţională Extraordinară în Sănătate Publică – să evităm locurile aglomerate, să purtăm masca, să respectăm distanţa fizică, să ne adresăm la medic, dacă avem simptome compatibile cu COVID-19”, a mai spus Ştefan Gheorghiţă.

Până pe 24 februarie, în Republica Moldova au fost raportate 180 150 de cazuri de infectări, iar bilanţul deceselor asociate noului coronavirus a ajuns la 3.846 la nivel global sunt raportate 113.172.309 de îmbolnăviri şi 2.510.567 de decese.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările