Show-ul „demolarea“ unei terase din Chişinău,  blocat de instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pereţii de jos, zidiţi din cărămidă, nu sunt uşor demontabili FOTO Dumitru Goncear
Pereţii de jos, zidiţi din cărămidă, nu sunt uşor demontabili FOTO Dumitru Goncear

Terasa neautorizată din centrul Capitalei pe care edilii au încercat s-o dărâme înainte de Paşte este aproape gata. Primăria Chişinău a emis deja patru dispoziţii, „neutralizate“ însă de Judecătoria Centru

Terasa cu bucluc din apropierea intersecţiei bulevardului Ştefan cel Mare cu strada Tighina din Chişinău, pe care reprezentanţii autorităţilor publice locale au încercat s-o demoleze demonstrativ, în prezenţa presei, pe data de 2 mai, îşi va deschide în curând uşile pentru clienţi. A rămas doar să fie finisat decorul şi instalat mobilierul, care deja e în încăpere. Între timp, marţi, a avut loc o nouă tentativă de a dărâma construcţia.

Dacă pe 2 mai acţiunea de demolare a fost zădărnicită de protestul angajaţilor localului, de data aceasta lucrările nici n-au început, deoarece proprietarul, firma Coopalimentara, a obţinut de la Judecătoria Centru o încheiere ce interzice edililor să pună piedici construcţiei până la examinarea în fond a cauzei. Şedinţa de judecată era programată pentru 6 iunie, însă Primăria Capitalei a contestat încheierea la Curtea de Apel Chişinău, care a preluat dosarul.

Între timp, ieri, Primăria Chişinău a emis o nouă dispoziţie de demolare a terasei, a patra la număr.
Vicepretorul sectorului Centru, Petru Budurin, susţine că proprietarii au început lucrările cu încălcărea certificatului de urbanism şi construcţie. ,,Iniţial urmau să construiască o terasă de vară din materiale uşor demontabile, dar, de fapt, este o anexă cu pereţi capitali“, a declarat Budurin.

ACUZAŢII RECIPROCE

,,Autorizaţia de construcţie este permisă pentru reconstrucţia unui pavilion amplasat în partea laterală a clădirii. Pavilionul nu reprezintă o terasă capitală“, a menţionat, la rândul său, arhitectul-şef interimar al Capitalei, Radu Blaj. Specialistul a subliniat că primăria va emite în continuare dispoziţii,până terasa nu va fi demolată.
Şi Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat că terasa a fost amenajată ilegal. ,,Pereţii laterali şi cei din faţă, de sub ferestre, nu sunt provizorii, dar din cărămidă, înalţi. Provizoriu înseamnă uşor demontabil - termopane, rigips, carcase de metal, care se demontează, practic, în câteva ore“, explică inspectorul Andrian Furdui“.

Reprezentanţii companiei afirmă însă că au toate actele în regulă şi că lucrările, pentru care au contractat un credit de două milioane de lei, sunt efectuate conform proiectului aprobat de primărie. Ieri, într-o conferinţă de presă, jurista Coopalimentara, Alina Palii, a spus că problema ar consta în faptul că firma a refuzat să ofere mită: „Lilian Carp, şeful cabinetului primarului general, i-ar fi cerut 50.000 de euro proprietarului localului pentru a-l lăsa în pace“.
Lilian Carp neagă categoric învinuirile: „Sunt acuzaţii foarte grave. Sper că Procuratura se va autosesiza şi sunt gata să fac depoziţii. În caz contrar, mă voi adresa personal în instanţă“.

26 de dispoziţii privind demolarea anexelor construite ilegal pe lângă clădirile cu multe etaje au fost emise de la începutul anului doar de către Pretura Centru din Capitală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite