Sforăitul ucide la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poză simbol FOTO: Arhiva Adevărul
Poză simbol FOTO: Arhiva Adevărul

Deşi pare un simptom banal, sindromul apnee în somn de tip obstructiv, cunoscut de lume ca sforăit, prezintă mai multe riscuri pentru viaţa pacienţilor. În Republica Moldova nu există statistici câţi oameni sunt afectaţi de acest sindrom, dar la nivel global 5-6% din populaţie sforăie, informează IPN.

La o conferinţă internaţională de medicină a somnului desfăşurată la Chişinău, conferenţiarul universitar Alexandru Corlăteanu, a declarat pentru IPN că în Moldova nu există suficienţi specialişti care să trateze oamenii cu acest sindrom şi că există doar câteva centre private care pot consulta pacienţii cu probleme de somn.

Specialistul spune că oamenii nu trebuie să neglijeze acest sindrom. Foarte mulţi pacienţi care sforăie au risc crescut de moarte subită în timpul somnului, de ictus cerebral sau infarct miocardic acut. Alte riscuri sunt legate de diabetul zaharat, cardiopatia ischemică şi alţi factori.

Alexandru Corlăteanu a mai menţionat că acest domeniu a început să fie cercetat în Republica Moldova abia acum doi ani, iar Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” a procurat utilaj medical pentru tratarea pacienţilor cu sindromul apnee în somn.

Cel mai des sforăitul apare la bărbaţi, la persoane obeze şi la pacienţii vârstnici.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite