Serviciul secret al Ucrainei i-a arestat pe fondatorii Radei Populare a Basarabiei din Odessa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondatorii organizaţiei Rada Populară a Basarabiei au fost reţinuţi de SBU, serviciul de securitate al Ucrainei, conform paginii dumskaya.net. Preşedintele organizaţiei cu scopuri separatiste Dmitri Zatuliveter şi ceilalţi 20 de membri ai Radei Populare a Basarabiei se află în custodia SBU.

Reţinerile au fost făcute după încheierea congresului din Odessa. Printre cei reţinuţi se numără jurnalistul Alik Vetrov, activista Elena Gliscinskaia şi deputatul în consiliul local al oraşului Reni Mihail Lev. Bulgarul Sviatoslav Proinov, prezentat în mod fals drept membru al conducerii partidului extremist bulgar ATAKA, a fost bătut de persoane necunoscute în seara zilei de 7 aprilie, după încheierea congresului de fondare a Radei Populare a Basarabiei.

Organizaţia Rada Populară a Basarabiei a fost fondată la Odessa, având ca scop autodeterminarea regiunii în cazul în care Ucraina s-ar apropia de structurile occidentale. 

Asociaţia Bulgarilor din Ucraina şi Asociaţia Naţională a Găgăuzilor din Ucraina Birlik au emis un comunicat comun în care se dezic de acţiunile participanţilor la constituirea Radei Populare a Basarabiei. ”Nici Asociaţia Bulgarilor, nici Societatea Culturală Găgăuză Birlik nu au vreo legătură cu aceste activităţi şi cu nici o organizaţie care promovează ideea federalizării, contrară sistemului de guvernare şi constituţiei Ucrainei. Condamnăm acţiunile celor care au organizat aşa numita Radă Populară a Basarabiei şi solicităm locuitorilor regiunii Odessa să nu se lase influenţaţi de provocările care au scop destabilizarea aceste regiuni”, se arată în comunicatul celor două organizaţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite