Serviciile de fertilizare in vitro pentru cuplurile asigurate vor fi dublate

Serviciile de fertilizare in vitro pentru cuplurile asigurate vor fi dublate

FOTO arhivă

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale va dubla în 2018 numărul procedurilor de fertilizare in vitro pentru persoanele asigurate. Potrivit Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul viitor (FAOAM 2018), autorităţile îşi propus să crească până la 60 numărul de proceduri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un răspuns oferit Agenţiei de presă IPN, Direcţia politici în domeniul asistenţei medicale spitaliceşti din cadrul ministerului precizează că au fost identificate sursele financiare necesare pentru a realiza obiectivul dat. 

Numărul persoanelor înscrise pentru a beneficia de fertilizare in vitro este de 76.

Până acum, Comisia de evaluare a cuplurilor a examinat 45 de dosare, dintre care 40 au corespuns criteriilor de evaluare. 

Pentru 30 de cupluri au fost eliberate fişe de evaluare cu indicarea instituţiei medicale pentru efectuarea procedurii. În două cazuri s-au constatat contraindicaţii medicale pentru efectuarea procedurii, iar trei cupluri şi-au retras cererea din diverse motive. 

Zece sarcini au fost confirmate, trei cupluri sunt în aşteptarea răspunsului, opt proceduri urmează a fi făcute în perioada următoare, iar nouă au eşuat.

Dosarele care nu au inclus toate criteriile necesare au fost întoarse cu recomandările necesare şi examinarea repetată în şedinţele ulterioare ale Comisiei. 

În anul 2017, pentru prestarea serviciilor de reproducere umană asistată medical din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, au fost contractate trei instituţii medicale, a câte zece proceduri fiecare. Pentru realizarea procedurilor în 2017 au fost alocate peste 950 de mii de lei.

 

citeste totul despre: