Sergiu Litvinenco: Toate propunerile societăţii civile pentru modificarea legislaţiei electorale au fost respinse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sergiu litvinenco

Consultările publice la subiectul modificării legislaţiei electorale care au fost organizate de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului în data de 14 iulie au fost organizate doar pentru bifă, susţine deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

În cadrul dezbaterilor publice „Modificările la Codul Electoral: avantaje şi riscuri pentru democraţie”, organizate de Agenţia de presă IPN, Sergiu Litvinenco a afirmat că de formă, modificările la Codul electoral vor rezolva anumite probleme, însă în fond, problemele care au fost identificate în urma scrutinului prezidenţial din 2016 se vor regăsi şi în 2020.

„Comisia juridică, în afară de acea propunere care vizează timpul de votare, toate propunerile societăţii civile au fost respinse fără niciun fel de argument. S-a scris „nu se acceptă”. Sunt cinci crai de la răsărit în Comisia juridică, patru socialiştii şi Eugeniu Nichiforciuc care tot este socialist, pur şi simplu ridică mâna şi resping tot”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Deputatul PAS susţine că organizaţiile societăţii civile au înaintat 129 de pagini care conţineau amendamente cu privire la modificarea legislaţiei electorale. În urma şedinţei Comisiei juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, amendamentele au fost respinse fără argumente.

„Nu este absolut niciun argument. Nu se acceptă. Cinci voturi şi s-a mers mai departe. Dacă tu soliciţi opinia şi oameni lucrează, îţi prezintă opinia, trebuie să încerci să intri în esenţa acestei opinii care vine din partea societăţii civile care au experienţă mai mare decât mine şi decât domnul Grigore Novac (alt participant la dezbatere – n.r. în materie de legislaţia electorală”, a adăugat deputatul PAS.

Sergiu Litvinenco afirmă că în legislaţia electorală se promovează unele chestiuni cu puţin timp înaintea alegerilor prezidenţiale care contravin standardelor Comisiei de la Veneţia.

Dezbaterile „Modificările la Codul Electoral: avantaje şi riscuri pentru democraţie” sunt ediţia a 144-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundaţia germană Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite