Seismolog: Cele două cutremure nu prevestesc o activitate mai intensă în Vrancea

Seismolog: Cele două cutremure nu prevestesc o activitate mai intensă în Vrancea

FOTO arhivă

Cutremurul care s-a produs în amiaza zilei de marţi şi cel de miercuri dimineaţa sunt independente unul de celălalt, susţine Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. Specialistul a declarat pentru Mediafax, citat de IPN, că cele două seisme nu prevestesc o activitate mai intensă în Vrancea.

„Cele două seisme nu au nicio legătură, cel de 4,6 a avut loc la 90 de kilometri adâncime, iar cel 4,9 este situat la 132 de kilometri adâncime. Nu s-au condiţionat unul pe altul, cel de 4,9 nu este replica celui de 4,6 pentru că o replică este întotdeauna mai mică decât cutremurul principal. În istoria zonei Vrancea, sunt perioade în care activitatea seismică este mai intensă, însă şi perioade în care activitatea este mai puţin reprezentativă pentru cutremurele de peste 4 şi chiar peste 3”, a declarat Mihai Diaconescu.

Potrivit seismologului, nu vom asista, în viitor, la un cutremur cu o magnitudine mai mare de cinci pe scara Richter, precizând că sunt seisme care sunt cu greu resimţite de către populaţie. „Aceste seisme nu anunţă sfârşitul cutremurelor în zona Vrancea şi nici nu prevestesc o activitatea mai intensă de acum încolo. Aceste cutremure sunt independente şi nu ne arată nicio condiţionalitate cu privire la producerea unui cutremur mai mare de 5. Intensitatea se referă la efectele asupra oamenilor şi clădirilor, iar magnitudinea se referă la energia eliberată în focar. Nu trebuie să ne temem de niciuna dintre cele două noţiuni. Cutremurele acestea sunt foarte slabe, simţite doar de oameni care se află în repaus sau la etajele superioare, peste şase”, a menţionat Mihai Diaconescu.

Cel mai recent cutremur de 4,9 grade pe scara Richter a fost resimţit în Republica Moldova miercuri dimineaţa la ora 05.32, acesta fiind precedat de un alt seism de 4,6 grade care a avut loc marţi, la ora 13.27.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: