Se schimbă termenul de valabilitate a paşapoartelor moldoveneşti

Se schimbă termenul de valabilitate a paşapoartelor moldoveneşti

FOTO Mediafax.ro

Grupa de sânge va fi exclusă din buletinele de identitate, paşapoarte, paşapoartele diplomatice şi cele de serviciu. La fel, se va exclude naţionalitatea şi se va extinde termenul de valabilitate a paşapoartelor. Un proiect de lege în acest sens a fost votat joi, 22 februarie, de către Parlament, în prima lectură, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit deputatului PDM Constantin Ţuţu, unul dintre autorii proiectului de lege, se atestă multe cazuri când datele despre grupa de sânge din actele de identitate nu corespunde realităţii, iar motivele sunt diferite.

Excluderea grupei de sânge din actele de identitate este o practică internaţională, fiind inclusiv un instrument de combatere a corupţiei şi de facilitare a procedurii de obţinere a documentelor. Informaţia despre grupa de sânge nu mai este necesară în condiţiile în care există teste-expres pe care le pot face medicii când este nevoie, a explicat parlamntarul.

Cât priveşte termenul de valabilitate a paşapoartelor, acesta va creşte de la 7 la 10 ani pentru titularii care au împlinit vârsta de 16 ani. Pentru cei care nu au încă 16 ani, paşapoartele se vor elibera pe un termen de 7 ani. Copii de până la 7 ani vor avea acte valabile pe o perioadă de 4 ani.

citeste totul despre: