Scriitorul şi disidentul Paul Goma, propus de Republica Moldova la Premiul Nobel pentru literatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Goma locuieşte la Paris FOTO Filip Goma
Paul Goma locuieşte la Paris FOTO Filip Goma

Consiliul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova a decis, vineri, să-l înainteze pe scriitorul şi disidentul politic Paul Goma la Premiul Nobel pentru literatură din 2013.

Uniunea a luat această decizie după ce Academia Suedeză i-a cerut, pentru prima dată, să propună o candidatură la această prestigioasă distincţie.

„După mai multe discuţii, am ajuns la concluzia că scriitorul basarabean, român, francez Paul Goma este cea mai reuşită soluţie la momentul actual. El s-a născut în Basarabia, a scris despre istoria de ieri şi azi a Basarabiei, are şi un roman documentar numit «Basarabia». În acelaşi timp, aşa cum a spus Ionesco, este un «Soljeniţîn al României», a făcut disidenţă adevărată. Este şi un scriitor valoros, cunoscut în lume şi tradus în diferite limbi“, a declarat pentru „Adevărul“ preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu.

Solicitarea Uniunii, însoţită de o prezentare a operei lui Goma, urmează să fie expediată până la finele lunii. „Academia Suedeză ne-a rugat să ţinem în rândurile breslei informaţia, dar văd că s-a scurs cumva“, a menţionat Suceveanu.

La scurt timp după anunţ, au apărut şi primele reacţii. Dramaturgul Dumitru Crudu a salutat decizia Uniunii, explicând şi de ce crede că Paul Goma merită să fie propus la Premiul Nobel: „Cei care îl acuză pe Paul Goma de vrute şi nevrute, uită că Paul Goma pur şi simplu a excelat în descrierea felului cum viaţa îşi continua mersul ei firesc în cele mai vitrege condiţii istorice. În mai toate romanele sale, Arta refugii, Din Calidor, Astra, Bonifacia şi aşa mai departe, scriitorul ne mai arată şi cum oamenii încercau să-şi păstreze umanitatea, în pofida atrocităţilor care se întâmplau în jur. Adică încercau să trăiască firesc. Să se îndrăgostească, să se joace, să facă poante, şi asta în timp ce tăvălugul terorii se rostogolea peste ei. Ăsta e un lucru prin care Goma îşi cucereşte cititorii. Scenele de iniţiere în arta iubirii, când dincolo de geam se dezlănţuise războiul, sunt pur şi simplu antologice“.

Născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, judeţul Orhei, Basarabia, Paul Goma este un cunoscut scriitor şi militant anticomunist roman, stabilit la Paris.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite