Schemă internaţională de trafic de fiinţe umane. În R. Moldova sunt vizate 30 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

O schemă internaţională specializată în trafic de fiinţe umane, organizarea migraţiei ilegale, fals de documente oficiale şi spălare de bani a fost destructurată de către organele de drept din Franţa, România şi Republica Moldova, transmite IPN.

Moldovenii implicaţi sunt suspectaţi că erau cei care se ocupau de falsificarea actelor, în cauza intentată fiind vizate circa 30 de persoane. Jumătate dintre ei au statut de învinuit, iar ceilalţi au statut de bănuit, fiind vorba despre cei care fabricau actele false, intermediari, dar şi cei care au beneficiat de ele. Ultimii sunt absolviţi de răspundere penală, în cazul în care cooperează cu ancheta.

Într-o conferinţă de presă, Sergiu Russu, şef de secţie la Procuratura Generală, a declarat că în Republica Moldova, cauza penală a fost intentată în baza informaţiilor furnizate de către colegii din Franţa. Conform informaţiilor, ar fi vorba de circa 200 de victime ale traficului de fiinţe umane, cetăţeni moldoveni care erau exploataţi prin muncă pe şantiere de construcţie din Franţa. Capul grupării este un cetăţean al României, care s-a constatat că ducea o viaţă de lux în urma exploatării moldovenilor cărora le plătea foarte puţin.

Oamenii legii din Republica Moldova urmau să identifice persoanele care se ocupau de falsificarea actelor, dar şi pe cele care recrutau şi transportau persoanele la muncă. Acţiunile în cauza penală au derulat aproximativ un an şi încă mai derulează, iar pe 7 iunie au avut loc percheziţii şi a fost destructurată una dintre celulele care falsifica acte de identitate româneşti pe teritoriul Moldovei.

În schema infracţională ar fi implicaţi şi angajaţi ei Serviciului Vamal, dar şi de la Inspectoratul General al Poliţiei.

Până în prezent au fost puse sechestre pe mai multe bunuri – imobile, terenuri, automobile de lux – în valoare de circa 25 de milioane de lei. Potrivit estimărilor, din activitatea clandestină, suspecţii din Republica Moldova ar fi câştigat 20 de milioane de lei, în total fiind falsificate peste zece mii de acte, printre care acte de identitate, paşapoarte, diplome de studii, permise de conducere etc.

În Franţa au fost reţinute 14 persoane suspecte, inclusiv moldoveni. Profiturile obţinute de grupare ca urmare a activităţii ilegale sunt estimate la 12 milioane de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite