Schema prin care un grup criminal organizat a introdus în R. Moldova peste 6 milioane de euro

Schema prin care un grup criminal organizat a introdus în R. Moldova peste 6 milioane de euro

FOTO simbol Sursa IPN

Oamenii legii au identificat şi anihilat un grup infracţional organizat internaţional, membrii căruia sunt suspectaţi de implicare în activităţi de spălare a banilor. Unul din membri, un moldovean, a fost reţinut pe teritoriul Republicii Moldova.

Ştiri pe aceeaşi temă

Urmărirea penală a fost începută în luna iunie 2020. Potrivit materialelor cauzei penale, rolul persoanei reţinute, precum şi a altor membri ai grupului, era de a deschide mai multe conturi bancare în instituţiile bancare din Republica Moldova, prin identificarea şi recompensarea persoanelor cu sume mici de bani, precum şi preluarea card-urilor asociate conturilor bancare deschise, a dispozitivelor de on-line banking şi trimiterea acestora către alţi membri ai grupului. 

Ulterior, aceştia se ocupau de fracţionarea sumelor de bani din conturile colectoare, prin ordonarea de multiple transferuri de bani, folosind dispozitivele de on-line banking către conturile bancare deschise în Republica Moldova.

Astfel, au fost identificaţi circa 80 de moldoveni care, prin această schemă, au deschis pe numele lor, în mediu câte 3-4 carduri bancare la mai multe entităţi bancare din Republica Moldova.

În perioada anilor 2018-2020, pe conturile acestor persoane au fost recepţionaţi circa 6,5 milioane de euro din mai multe ţări europene, care provin din activităţi infracţionale cibernetice tip „phising”, „malware”, „business e-mail” etc, precum şi din sustrageri.

Ulterior, mijloacele băneşti ce parveneau pe „conturile colectoare” bancare din Republica Moldova, au fost ridicate în numerar în ziua transferului sau în zilele imediat următoare, de alţi membri ai grupului infracţional organizat decât titularii lor, la ATM-urile din România, Slovacia, Marea Britanie.

În continuare, procurorii şi poliţiştii desfăşoară acţiuni comune cu organele de drept alte altor state europene, în vederea stabilirii şi documentării tuturor membrilor grupării infracţionale internaţionale  şi atragerii la răspundere penală a acestora, precum şi recuperării prejudiciului cauzat, ca rezultat al infracţiunilor comise.

Conform legislaţiei în vigoare, persoanele culpabile în asemenea infracţiuni, riscă până la 10 ani de detenţie, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii pe o anumită perioadă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările