Scenariu apocaliptic de la Dan Dungaciu: România va trebui în anul 2013 să asigure cu alimente Republica Moldova

Scenariu apocaliptic de la Dan Dungaciu: România va trebui în anul 2013 să asigure cu alimente Republica Moldova

În ranul 1992 mii de moldoveni au luptat la Nistru pentru independenţa Republicii Moldova FOTO Tudor Iovu

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei României (44 de ani), susţine într-un interviu pentru România Liberă, că 2013 ar putea fi un an decisiv pentru România, dacă UE hotărăşte să ridice vizele pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Ştiri pe aceeaşi temă

În acest caz, cel mai probabil Chişinăul se va despărţi de Transnistria, susţine expertul român. "E singura soluţie pentrru ca Republica Moldova să facă paşi spre UE. 2013 va fi un an foarte important atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru România. Nu ştim ce se va întâmpla când Republica Moldova va hotărî să traseze frontiera pe Nistru şi care vor fi consecinţele", precizează Dan Dungaciu în interviu.

În opinia lui Dungaciu nu ar trebui să ne aşteptăm la o despărţire amiabilă dintre Republica Moldova şi Transnistria.
"La începutul anilor 1990, parlamentul de la Chişinău a adoptat o declaraţie care rămâne valabilă şi potrivit căreia Republicii Moldova este teritoriu ocupat. Dacă statutul rămâne acesta, atunci nu va fi vorba de o decuplare, fiindcă pur şi simplu nu poţi controla un teritoriu care este ocupat", constată expertul român.

România va salva Republica Moldova

În opinia lui Dungaciu, România va trebui să fie pregătită pentru toate scenariile, atât pentru cele pozitive, în care ar putea prelua, de pildă, aprovizionarea cu alimente a Republicii Moldova, în detrimental Ucrainei, cât şi în cele negative, în care răspunsul Tiraspolului şi al Moscovei ar putea fi surprinzătoare, iar Bucureştiul ar fi nevoit să asigure frontiera euro-atlantică. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările