Salvatorii şi carabinerii spală faţa Ministerului Afacerilor Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii spun că cetăţenii nu trebuie să uite că au şi obligaţii, nu doar drepturi Foto: Tudor Iovu
Poliţiştii spun că cetăţenii nu trebuie să uite că au şi obligaţii, nu doar drepturi Foto: Tudor Iovu

Moldovenii au încredere în pompierii şi salvatorii, în timp ce criminaliştii, poliţiştii de frontieră şi sectoriştii se numără printre angajaţii MAI cei mai lipsiţi de integritate, arată un sondaj realizat de Institutul pentru Politici Publice.

Poliţiştii de frontieră şi criminaliştii au cea mai slabă reputaţie dintre angajaţii de la Interne printre cetăţeni. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul pentru Politici Publice şi CBS-AXA, dintre cei 1.212 de oameni intervievaţi în toată ţara doar 45% consideră că poliţia de frontieră, carabinierii şi criminaliştii sunt demni de încredere, în timp ce 83% spun că pompierii şi salvatorii reprezintă subdiviziunea Ministerului Afacerilor Interne în care au foarte multă încredere.

O treime din moldoveni sunt de părere că reforma Ministerului de Interne se face cu intenţii bune, dar, totodată, se îndoiesc că va da rezultate pozitive. În acelaşi timp, un sfert din populaţie spun că deocamdată această reformă nu îmbunătăţeşte activitatea poliţiei.

Cele mai corupte subdiviziuni

Sondajul de opinie, care a fost realizat în lunile noiembrie şi decembrie, mai arată că 48% dintre respondenţi consideră că cei mai corupţi din MAI sunt poliţiştii de la criminalistică, urmaţi de cei din comisariatul de poliţie, cu 45% dintre răspunsuri, şi de poliţiştii de patrulare şi cei de frontieră, cu 42%. La polul opus, cea mai puţin coruptă instituţie, e Departamentul Situaţiilor Excepţionale, pentru care şi-au dat acordul 53% dintre cei intervievaţi, urmată de Detaşamentul de Carabinieri, cu 23% din răspunsuri.

„Sistemele informaţionale pe care le vom implementa va face ca parcursul plângerilor venite din partea cetăţenilor să fie unui mai transparent“ - Dorin Recean, ministrul Afacerilor Interne

Pe de altă parte, dintre şcoală, centrul medicilor de familie, poliţie şi primărie, 42,4% dintre respondenţi consideră că poliţia e cea mai coruptă instituţie din localitatea în care trăiesc, iar şcoala e cea mai ferită de flagelul mitei. Comparativ cu studiul similar din mai 2013, la acelaşi item, 41,1% dintre oamenii intervievaţi au dat acelaşi răspuns.

Oamenii tolerează şpaga

În privinţa toleranţei la infracţiuni, cel mai greu de suportat sunt traficul de fiinţe umane, traficul şi consumul de droguri, violenţa sexuală, actele de vandalism şi furturile auto. În schimb, oamenii sunt mai puţin alarmaţi atunci când sunt traşi pe sfoară la cântar şi când funcţionarii iau şpagă.

„Am remarcat că oamenii nu sunt prea bine informaţi în legătură cu activitatea subdiviziunilor MAI. De exemplu, respondenţii din ţară au spus că direcţia cea mai nedemnă de încrederea lor e poliţia de frontieră. În schimb, oamenii din localităţile de frontieră, care ştiu cu ce se ocupă angajaţii din această direcţie, au o încredere mai mare în aceşti poliţişti“, a spus directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

„După cifrele prezentate, e clar că avem două priorităţi: poliţistului care activează nemijlocit în societate trebuie să-i creăm un loc de muncă confortabil, echipat şi conectat la sistemele centralizate. Al doilea aspect e cel de integritate, constând în eliminarea oportunităţilor de corupţie şi monitorizarea poliţiştilor“, a precizat ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean.

Sondajul, interpretat de poliţişti

Agenţii de patrulare din Chişinău nu sunt de acord cu veridicitatea celor spuse de oamenii intervievaţi, afirmând că, în general, aceştia devin iritaţi şi nepoliticoşi atunci când sunt sancţionaţi. „ Ne străduim să vorbim frumos cu oamenii, dar şi ei ar trebui să ne respecte mai mult. Dacă îi spunem unui cetăţean să nu facă un lucru, vrem să se conformeze, fiindcă nu spunem din capul nostru. Există o lege“, susţine sergentul inferior Victor Căuş.

„O parte din oamenii pe care-i abordăm nu înţeleg că acţionăm conform legii şi spun că au drepturi. Înţeleg că au drepturi, dar în acelaşi timp au şi obligaţii“ - Dan Duca, sergent

„Fiecare om are opinia lui. Pentru a schimba percepţia oamenilor, trebuie să reacţionăm ferm pentru a combate criminalitatea şi faptele ilegale. Asta stă în puterea noastră şi asta facem“, afirmă şi inspectorul superior de patrulare, Vadim Vlas.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite