Salvamarii ar putea trece la pompieri şi salvatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii din Vadul lui Vodă şi din Capitală susţin că astfel scafandrii ar fi mai bine pregătiţi, mai bine plătiţi şi dotaţi cu toate cele necesare. În plus, ar salva mai multe vieţi.

În noaptea de 23 iunie, o tânără s-a înecat în Nistru, după ce chefuise pe malul râului şi ceruse unui salvamar să o plimbe cu luntrea pe apă. Despre întâmplarea de la Vadul lui Vodă a anunţat ieri edilul localităţii Iurie Onofreiciuc. „Salvamarul, fiind la serviciu, a consumat alcool şi şi-a luat câteva domniţe să se plimbe cu luntrea“, a declarat Onofreiciuc, cerând implicarea autorităţilor municipale.

Responsabilii s-au deplasat la faţa locului, iar Poliţia a pornit o anchetă. În timp ce salvatorii caută cadavrul victimei, matrozul Alexandru, care s-ar face vinovat de incident, neagă că ar fi fost beat. Tânărul de 29 de ani a mărturisit că cele două fete, venite de la discotecă, l-au rugat să le plimbe cu barca. „Era întuneric, am auzit un strigăt şi o căzătură în apă. Toţi am sărit s-o căutăm, dar n-am găsit-o. Avea vreo 34 de ani“, spune Alexandru, care, după nici două luni de când a fost angajat a şi fost suspendat.

Deşi este un prim caz de acest fel, primarul de la Vadul lui Vodă spune că problema salvamarilor băuţi există demult. „Ei beau chiar în apropierea plajei, încalcă regulile, dar continuă să activeze. Trebuie neapărat verificaţi şi eliberaţi, dacă nu respectă regulile“, a explicat edilul. Potrivit lui, administraţia locală nu poate face nimic întrucât salvamarii ţin de Asociaţia Spaţii Verzi a Capitalei.

PROST PLĂTIŢI

„Ori să treacă la Departamentul Situaţii Excepţionale, ori în gestiunea autorităţii locale. Noi i-am putea monitoriza, dar aşa controlul e la 30 de kilometri, vine o dată pe lună şi pleacă. De când se vorbeşte de descentralizare, dar nu se întreprinde nimic. În plus, ei sunt plătiţi mizerabil”, adaugă Onofreiciuc.

În cadrul Asociaţiei Spaţiilor Verzi există 68 de salvamari distribuiţi pe lângă lacurile din parcurile Chişinăului, la Ghidighici şi în zona de agrement de la Vadul lui Vodă. Bărbaţii, de la care se cere doar o pregătire fizică bună, sunt instruiţi timp de trei săptămâni pentru ca să poată salva oameni.

Grigore Mariuţa, 35 de ani, lucrează scafandrier la Vadul lui Vodă din anul 2000. După 13 ani, astăzi câştigă 2.000 de lei. „Cum să fie suficient dacă totul este scump. Dumneavoastră aţi putea trăi cu 2.000?”, întreabă Grigore. Deşi tehnica este satisfăcătoare, salvamarul se plânge că nu ajunge benzină şi oamenii sunt foarte iresponsabili. Nici condiţiile de lucru nu sunt dintre cele mai bune. La sediul staţiei, duhoarea şi murdăria domină atmosfera.

DSE, GATA SĂ-I PREIA

Şeful de la Spaţii Verzi, Eliferii Haruţa, susţine că trecerea salvamarilor în subordinea Departamentului Situaţii Excepţionale (DSE) este o soluţie. „Noi nu avem nimic cu salvarea de vieţi. La DSE ar avea salariu mai mare, calificare şi pregătire mai bună“, spune Haruţa. De aceeaşi părere este şi Mihai Harabagiu, şeful DSE. „Colaboratorii noştri beneficiază de instruire, o procedură riguroasă de selecţie, sunt atestaţi şi li se conferă grade speciale. Dacă s-ar decide printr-o hotărâre de guvern, eu sunt gata să-i iau, pentru binele oamenilor“, asigură şeful salvatorilor. ;

840 de lei este salariul de începător al unui scafandru angajat la Spaţii Verzi.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite