S-a stins Titus Jucov, lumina „Licuriciului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Jucov ne zâmbeşte dintr-o poză, în holul celui mai luminos teatru, pe care l-a condus timp de 35 de ani Foto: Tudor Iovu
Titus Jucov ne zâmbeşte dintr-o poză, în holul celui mai luminos teatru, pe care l-a condus timp de 35 de ani Foto: Tudor Iovu

Directorul Teatrului Republican de Păpuşi a murit duminică, la vârsta de 63 de ani, după o banală intoxicaţie alimentară. Mult prea devreme, spun colegii de scenă, avea încă atâtea poveşti de dăruit copiilor.

Trupa Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici“ se întorcea cu autocarul din Turcia, când lui Titus Jucov i s-a făcut rău. Maestrul a ajuns cu stări de greaţă şi vomă la Spitalul raional din Cahul, însă nu a putut fi salvat. Medicii susţin că a făcut o pancreatită acută.

„I-au măsurat tensiunea şi au constatat că era foarte joasă, iar în scurt timp l-au dus în secţia de reanimare. Totul s-a întâmplat spontan, am fost atât de şocaţi, încă nu putem să credem că l-am pierdut“, povesteşte actriţa Inga Găină.

Turneul din Turcia, care a durat de pe 11 până pe 16 noiembrie, s-a încheiat cu o masă plină de bucate picante, care, cel mai probabil, i-au şi provocat intoxicaţia alimentară. „A fost o bucătărie orientală, dar era un bufet suedez, am putut să alegem ce vrem. Am simţit şi eu o greutate la stomac, dar după câteva pastile mi-a trecut. Dumnealui nu s-a plâns, însă, niciodată“, afirmă artista, cu lacrimi în ochi.

„Am rămas orfani“

Îndurerată este toată trupa teatrului de marionete pe care Titus Jucov l-a condus timp de aproape 35 de ani. „Am fost mereu ca o familie mare, iar acum parcă am rămas orfani. Titus şi-a dedicat toată viaţa acestui teatru, a fost copilul lui. Nu ştiu ce va fi cu «Licurici» mai departe, după ce şi-a pierdut sufletul“, mărturiseşte actriţa Irina Boiarchin, care a lucrat cu maestrul de la începuturi.

„Maestrul a fost regele păpuşilor din Moldova, un artist ca el nu va mai exista în ţară“ - Sandu Grecu, preşedintele UNITEM

În culise, regizoarea Dana Strungaru încearcă să-i încurajeze pe păpuşari. „Moartea lui Titus Jucov este o pierdere enormă pentru arta teatrală din Moldova. A educat generaţii de actori şi sperăm că vom duce mai departe misiunea lui. Joi urma să începem să montăm un spectacol nou - «Steaua lui Guguţă» şi abia aştepta să revină de la Istanbul, însă n-a fost să fie“, oftează femeia, care i-a fost colegă maestrului şi la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

„A fost tătuca nostru. Era plin de viaţă, avea foarte multe idei şi multă energie. Zicea că se alimentează de la noi, tinerii. Chiar dacă era cărunt, în suflet a rămas mereu un copil. O persoană mai înţelegătoare decât el nu am întâlnit“, adaugă actriţa Alexandra Ostaciuc.

Regele păpuşilor

Pentru Sandu Grecu, Titus Jucov a fost ca un frate mai mare şi un sprijin în carieră. „Maestrul a fost regele păpuşilor din Moldova, un artist ca el nu mai există în ţară. Când spunem Teatrul «Licurici», aveam în vedere Titus Jucov, el a educat generaţii întregi de copii la spectacolele lui. Teatrul nu va fi acelaşi fără Titus. Sper ca Ministerul Culturii să-i înveşnicească memoria“, îşi deplânge adjunctul preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova.

„Chiar dacă era cărunt, în suflet a rămas un copil. Se alimenta cu energie de la noi, tinerii“ - Alexandra Ostaciuc, actriţă la Teatrul „Licurici“

Titus Bogdan-Jucov s-a născut la 28 septembrie 1950, în comuna Cobani, raionul Glodeni, în familia unui preot. Şi-a făcut studiile la Institutul de Cultură din Moscova şi a debutat cu spectacolul de licenţă „Tribunalul“, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Bălţi. În 1971, după absolvirea facultăţii, devine actor şi regizor la Teatrul Republican de Păpuşi, iar în 1979 preia conducerea trupei. De-a lungul carierei, a montat peste 60 de spectacole pentru copii.

Ceremonie de adio

Titus Jucov va fi înmormântat miercuri. Astăzi, la 17.00, sicriul va fi adus la Biserica „Sf. Teodora de la Sihla“, iar mâine la 10.00 va fi transferat în teatru. La 13.00 va începe procesiunea spre cimitirul din strada Armenească, unde maestrul şi-a făcut din timp un cavou.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite