S-a stins din viaţă scriitorul Petru Cărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul Petru Cărare în tinereţe. Foto: Secvenţă de pe coperta cărţii „petru Cărare. Bibliografie“, Editura „Museum“
Scriitorul Petru Cărare în tinereţe. Foto: Secvenţă de pe coperta cărţii „petru Cărare. Bibliografie“, Editura „Museum“

Scriitorul din Republica Moldova Petru Cărare s-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de luni, 27 mai. Poetul a împlinit în luna februarie vârsta de 84 de ani.

Vestea tragică a fost anunţată de ex-deputatul Vasile Şoimaru, care a scris, pe pagina sa de Facebook, că nu a cunoscut un poet mai curajos printre basarabenii de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Petru Cărare s-a născut la 13 februarie 1935 în satul Zaim, raionul Căuşeni, pe atunci judeţul Tighina din România. Fiu de ţărani, al lui Profir Cărare şi Nadejda Duca, devine elev la şcoala românească din localitatea natală în 1942. Absolvent al şcolii medii din Căuşeni în 1953. Urmează studiile la Facultatea de Jurnalistică a Şcolii Comsomoliste Centrale din Moscova (1954-1956). Între 1956 şi 1959 este redactor coordonator pe satiră şi umor la mai multe publicaţii de la Chişinău, printre care şi  prestigiosul „Chipăruş“, corespondentul local al cunoscutei reviste de la Moscova „Krokodil“.

În 1959 intră în vizorul organelor de cenzură şi de partid. Primul său volum de versuri lirico-satirice „Soare cu dinţi“, recomandat de Uniunea Scriitorilor din Moldova, este considerat de cenzori drept antisovietic (mai ales poemul „Scrisoare mamei“).

Petru Cărare participă în 1959 la manifestări de comemorare a 600 de ani de la descălecarea Moldovei, fiind destituit pentru asta din funcţia pe care o deţinea la revista „Chipăruş“ (fiind vizaţi mai mulţi scriitori, printre care şi Vladimir Beşleagă). Un an de zile Petru Cărare rămâne fără loc de muncă, fiind ostracizat ulterior în raionul Teleneşti, pierzând şi dreptul de a publica ceva cu numele său.

La adunarea de partid de la Uniunea Scriitorilor, care a avut loc puţin după şedinţa Biroului CC al PCM din 28 martie 1972, Petru Cărare a pierdut calitatea de membru al breslei scriitorilor. Acest lucru a echivalat cu ostracizarea poetului şi avea drept scop transmiterea unui semnal către întreaga comunitate scriitoricească despre măsurile care vor fi luate în caz de repetare a unor asemenea atitudini sfidătoare la adresa monopolului ideologic comunist.

Până în 1990, Petru Cărare a publicat 11 volume de poezii, comedii, parodii şi epigrame, de fiecare dată cenzura fiind foarte vigilentă în a nu admite nicio deviere de ordin ideologic. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite