Rusia a trecut în faza activă a intervenţiei militare în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Rusă nu a negat niciodată că oferă sprjin tehnic lui Bashar al-Assad şi că instruieşte ofiţerii armatei siriene. O serie de fotografii postate pe reţelele de socializare de către soldaţii ruşi demonstrează că în Siria luptă armata rusă.

Rusia trimite în Siria avioane de luptă, elicoptere de război, instructori şi consilieri militari şi alte categorii de personal, scria pe 1 septembrie ziarul Vzgliad. Anterior, guvernul rus a menţionat de mai multe ori că nici nu poare fi vorba despre o eventuală intervenţie a militarilor ruşi în Siria. Despre acest fapt a vorbit în mod special purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, declarând că Rusia nu va lupta cu Statul Islamic pe teritoriul Siriei. Asemenea declaraţii au făcut preşedintele Vladimir Putin şi ministrul de Externe, Serghei Lavrov.

image

Ultimul vehicul blindat în armata lui Assad

Cu toate acestea, pe 3 septembrie, ziarul britanic The Times scria că forţele armate ruse luptă în Siria de partea preşedintelui Bashar al-Assad. Nu este vorba despre consilieri militari, ci de militari şi tehnică rusă.

Publicaţia britanică îşi argumentează afirmaţia printr-un video realizat de militarii loiali lui Assad, unde alături de armata siriană apare un tanc TAB rus de ultimă generaţie. În imaginile video postate pe Youtube se aude vorbă rusească. Echipajul TAB-ului comunică în limba rusă. Publicaţia britanică a fost surprinsă de apariţia pe câmpul de luptă a vehiculului blindat de model 82A care a ajuns în dotaţia armatei ruse abia anul trecut. Printre focuri se desluşeşte vorbă rusească: „haide”, „aruncă”, „trage încă o dată!”.

image

Adresarea deputatului rus către Şoigu

Intervenţia militarilor ruşi în Siria nu a fost oficializată. Acest lucru îl demonstrează şi faptul că deputatul Dumei de Stat Dmitri Gudkov s-a adresat oficial ministrului Apărării ruse, Serghei Şoigu, cu cererea de a verifica informaţia privind implicarea armatei ruse în acţiuni militare pe teritoriul Siriei. Gudkov a menţionat că această informaţie a apărut în mass-media rusească şi străină fiind confirmată de imagini foto şi video.

„Totodată, Ministerul Apărării nu neagă, nici nu comentează aceste informaţii, fapt care îi nelinişteşte pe cetăţenii ruşi. Apare senzaţia că materialele din presă corespund realităţii”, se menţionează în cererea trimisă de deputat.

Soldaţii ruşi se deconspiră

În timp ce oamenii de stat ruşi duc o corespondenţă oficială cu privire la participarea sau neparticiparea militarilor ruşi în conflictul din Siria, soldaţii se deconspiră pe ei înşişi pe reţelele de socializare.

Aceştia nu cunosc, probabil, cum să dezactiveze funcţia de localizare geografică de pe telefoanele mobile. Drept consecinţă, în reţelele „Vkontakte” şi „Odnoklassniki” au apărut mai multe fotografii cu soldaţi ruşi pe fundalul străzilor, fostelor atracţii turistice şi bazelor militare din Siria cu indicaţia exactă a localităţii.

Din fotografiile publicate pe paginile de pe reţelele de socializare ale soldaţilor ruşi se poate deduce nu doar geografia poziţionării acestora, dar şi numărul lor. Dacă înainte se vorbea doar despre instructori militari ruşi şi specialişti care antrenează armata lui Bashar al-Assad, acum, unităţi ruse întregi ajung în Siria, dotate cu echipament şi arme ruseşti.

image

Cererea SUA către Grecia

Din fotografiile publicate de soldaţii ruşi poate fi dedus faptul că aceştia ajung în Siria pe cale maritimă şi parţial pe calea aerului. Astfel, o parte din unităţile marine ajung în Siria pe navele ruseşti prin portul Tartus, unde soldaţii ruşi îşi fac cele mai multe selfie-uri. Apoi, militarii apar în poze realizate în oraşele Latakia, Al-As Soda, Hama şi Homs unde are loc faza activă a confruntării între rebeli şi forţele guvernamentale.

SUA a cerut în mod oficial Greciei să-şi închidă spaţiul aerian pentru aeronavele militare ruse care transportă încărcături în Siria. Informaţia a fost confirmată de Ministerul de Externe al Greciei. MAE grec a subliniat în mod oficial că cererea se analizează, însă, neoficial, a declarat pentru RIA Novosti că Grecia a refuzat să ofere un răspuns pozitiv Statelor Unite pentru a nu „înrăutăţi relaţiile cu Federaţia Rusă”.

Totodată, pe 7 septembrie, Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a declarat că Moscova nu a negat niciodată că oferă sprijin tehnic lui Assad în scopul luptei acestuia cu Statul Islamic.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite