Rusia stăruie să „muşte” o parte din Oceanul Îngheţat de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Extinderea teritoriului Rusiei ar permite creşterea resurselor de hidorcarburi FOTO: se.sputniknews.com
Extinderea teritoriului Rusiei ar permite creşterea resurselor de hidorcarburi FOTO: se.sputniknews.com

Rusia tinde în mod insistent să-şi mărească teritoriul. Autorităţile ruse au depus în mod repetat o cerere la Organizaţia Naţiunilor Unite prin care solicită extinderea suprafeţei graniţelor platoului continental din zona arctică prin anexarea dorsalei Lomonosov şi a altor părţi ale Oceanului Îngheţat de Nord.

În documentul depus de Federaţia Rusă se menţionează că aceste porţiuni ale fundului oceanului sunt componente naturale ale marginii continentale. Anume pe această bază Convenţia ONU asupra drepturilor mării permite statelor să-şi extindă zona economică proprie, scrie BBC.

Ministrul Resurselor Naturale şi Ecologiei de la Moscova, Serghei Donskoi, a declara toamna trecută că în cerere este vorba de extinderea cu 1,2 milioane de kilometri pătraţi a zonei economice exclusive a Federaţiei Ruse în Oceanul Îngheţat de Nord, fapt ce ar permite creşterea semnificativă a resurselor de hidorcarburi accesibile statului, fiind vorba de echivalentul a miliarde de tone de combustibil convenţional.

Rusia depusese deja o cerere de acest fel în anul 2001, însă ONU a respins-o pe motivul că nu conţine suficiente probe. În luna martei 2014, însă, Organizaţia Naţiunilor Unite a satisfăcut pretenţiile înaintate de Rusia asupra unei zone de 52 de mii de kilometri pătraţi din Marea Ohotsk.

În ultimii ani, Rusia şi-a intensificat activitatea ştiinţifică şi militară în zona arctică. Anul trecut presa rusă scria că, până în anul 2017, Moscova va crea în zona respectică un nou centru de comandă cu denumirea ”Sever”(n.r. Nord) cu scopul de ”apărare a intereselor naţionale în zona arctică”.

Potrivit estimărilor geologilor în zona Polului Nord şi regiunii Oceanului Îngheţat de Nord pe care o include, s-ar putea afla în jur de 30 procente din rezervele de gaz natural neexploatate de pe planetă şi 15 la sută din cele de petrol.

Această zonă nu aparţine nici unei ţări, Canada, Danemarca, Norvegia, Rusia şi SUA având doar dreptul la o zonă economică exclusivă de 370 de kilometri de-a lungul ţărmului lor. Totuşi, pe lângă Rusia, şi Canada pretinde la dorsala Lomonosov din ocean.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite