Rusia pregăteşte un sistem special pentru doborârea sateliţilor americani

Rusia pregăteşte un sistem special pentru doborârea sateliţilor americani

satelit

În componenţa sistemului intră un complex de radare, dotate cu componente adiţionale cu utilizarea fascicolelor laser pentru determinarea exactă a orbitei şi vectorilor de mişcare a sateliţilor, anunţă postul de radio Vocea Rusiei.

Ştiri pe aceeaşi temă


Postul oficial rus citează surse din cadrul Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse care precizează că distrugerea efectivă a sateliţilor va fi realizată cu ajutorul unor versiuni specializate a avioanelor MIG 31 BM – D capabile să ajungă în straturile superioare ale atmosferei şi să lanseze rachete 79М6 Kontakt supranumite “lichidatoarele de sateliţi”.

"Sistemul de distrugere a sateliţilor (staţii terestre plus avioanele specializate) a primit numele Krona şi deja există trei unităţi deplin funcţionale. Dezvoltarea sistemului a început încă în 1984, dar a fost îngheţată odată cu destrămarea URSS. Unica staţie radar capabilă să detecteze sateliţi a rămas atunci în afara Federaţiei Ruse, iar avioanele capabile de distrugerea sateliţilor au fost tăiate la fier vechi de guvernul Republicii Kazahstan. În 2008, după războiul din Georgia în cadrul căruia trupele georgiene, ajutate de instructori vestici, au folosit atât sisteme de navigaţie prin GPS cât şi comunicarea prin sistemele satelitare americane şi israeliene, Moscova a decis relansarea proiectului Krona. Conform surselor citate de presa rusă, scopul final al proiectului este obţinerea unei capacităţi de distrugere rapidă a tuturor sateliţilor care se află pe orbită geostaţionară sau nestaţionară şi care pot fi folosiţi pentru coordonarea acţiunilor militare (comunicare, navigaţie etc.) în teatrele de operaţiuni care prezintă interes pentru Federaţia Rusă", anunţă Vocea Rusiei.

Sistemul va face inutile sistemele inteligente utilizate de NATO

Postul de radio constată că în cazul aplicării acestor sisteme o bună parte din armamentul „inteligent” utilizat de NATO şi-ar putea pierde funcţionalitatea dacă va fi privat de accesul la sistemul de sateliţi americani. Fără sistemul satelitar, întreaga maşinărie de război a NATO ar putea deveni „oarbă” şi incapabilă de acţiuni coerente. Strategia de creare a unui sistem integrat de utilizare a armelor în care comunicaţia şi navigaţia satelitară servesc drept liante principale a creat o vulnerabilitate critică care poate fi oricând exploatată.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: